‘Kapikane’ Satudarah vier jaar de cel in

Hij werd veroordeeld voor wapenleverancies, bedoeld voor het uitvechten van een conflict met de Hells Angels.

Leden van motorclub Satudarah arriveren op de motor bij het Ketelhuis voor de premiere van de documentaire Satudarah One Blood.
Leden van motorclub Satudarah arriveren op de motor bij het Ketelhuis voor de premiere van de documentaire Satudarah One Blood. Foto Marco de Swart / ANP

De 46-jarige president van de Tilburgse afdeling van Satudarah moet vier jaar de cel in. De rechtbank in Almelo heeft de zogeheten ‘Kapikane’ (aanvoerder) dinsdag veroordeeld voor het leveren van automatische vuurwapens aan een nieuwe afdeling van de motorbende in het Duitse Duisburg. De strafmaat komt overeen met de eis van het OM.

De wapens waren vermoedelijk bedoeld voor het uitvechten van een conflict met de rivaliserende motorclub Hells Angels. De rechtbank vond dat op basis van tapgesprekken was vast te stellen dat de man de wapenleveringen aan Duisburg organiseerde.

Wietwinst

Duitse leden van de nieuwe afdeling kwamen in het voorjaar van 2013 naar het clubhuis van Satudarah in Tilburg, om daar onder meer twee Scorpion-machinepistolen en een kalasjnikov op te halen. De Duitsers werden op de terugweg gearresteerd door de Duitse politie.

De 46-jarige Paul M. (‘Ola’), die de hoofdrol had in de documentaire One Blood over Satudarah en een hoge functie zou bekleden binnen het dagelijkse bestuur van de club, werd ook veroordeeld voor wapenbezit en het hebben van een hennepplantage. Naast de gevangenisstraf moet hij een geschatte 14.000 euro winst van de plantage afstaan aan de staat.

Een 30-jarige medeverdachte die aanwezig was bij de wapenlevering kreeg een celstraf van achttien maanden. Een derde verdachte van 50 jaar is vrijgesproken.