Israël geschokt na aanslag op zwangere vrouw en moeder

Israëlische militairen houden Palestijnen buiten nederzetting Tekoa. Foto Menahem Kahana/AFP
Israëlische militairen houden Palestijnen buiten nederzetting Tekoa. Foto Menahem Kahana/AFP

Israël is opgeschrikt door twee steekpartijen in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in twee dagen tijd. Zondag werd de 39-jarige Dafna Meir doodgestoken in haar huis in Otniel, vlakbij Hebron. En gisteren raakte een zwangere vrouw gewond toen ze werd neergestoken in Tekoa, bij Bethlehem. De dood van Meir, het 28ste Israëlische slachtoffer sinds het Israëlisch-Palestijnse conflict in oktober weer oplaaide, heeft veel losgemaakt. Gisteren kwamen er 1.500 mensen naar haar begrafenis in West-Jeruzalem, onder wie twee ministers, oppositieleider Herzog (Zionistisch Kamp) en zowel de Asjkenazische als de Sefardische opperrabbijn. Verpleegster Meir laat een echtgenoot en zes kinderen na. Haar oudste dochter van zeventien was getuige van de steekpartij. Het Israëlische leger kamde gisteravond nog de omgeving van het misdrijf uit opzoek naar de dader. Ook heeft het leger sommige wegen geblokkeerd. De inwoners van de nederzetting waar Meir woonde, is verzocht binnen te blijven. Na de tweede aanslag, van gisteren, hebben de Israëlische ordetroepen een verdachte neergeschoten. De 17-jarige jongen bevindt zich in kritieke toestand in een ziekenhuis. Behalve 28 Israëliërs zijn sinds begin oktober ook 145 Palestijnen om het leven gekomen, van wie tweederde door Israël wordt gezien als verdachte van het plegen van een aanslag.