IS bevestigt dood Britse beul ‘Jihadi John’

De Brit werd in november vorig jaar door een drone onder vuur genomen, maar zijn dood was nog niet bevestigd.

Jihadi John op een van de fragmenten uit de onthoofdingsvideo's van IS.
Jihadi John op een van de fragmenten uit de onthoofdingsvideo's van IS. Foto: EPA

Een van de mediakanalen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de dood bevestigd van de Britse beul Mohammed Emwazi, die ook wel bekend stond onder de naam Jihadi John. Dat meldt monitor-organisatie SITE. De Brit kwam in november vorig jaar door een Amerikaanse luchtaanval in Raqqa om het leven.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group Issue 13 of IS’ Dabiq Magazine Calls to Kill Shi’ites, Eulogizes “Jihadi John” https://t.co/rlUBAsvTah

Het voertuig waarin Emwazi zat, werd op het plein in de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat door een drone onder vuur genomen. Het Pentagon meldde toen al dat het ‘redelijk zeker’ was dat Jihadi John de aanval niet had overleefd. De bevestiging vanuit het kalifaat liet tot vandaag op zich wachten.

Jihadi John verkreeg wereldwijde bekendheid doordat hij in propagandavideo’s van IS figureerde. Hij sprak daarbij met een Brits-Engels accent in de camera, alvorens hij westerse gevangenen van IS executeerde. Gehuld in een zwart gewaad en met bivakmuts op onthoofdde hij onder meer van de journalisten Steven Sotloff en James Foley.