IMF stelt groeiprognose wereldeconomie bij

Voor zowel 2016 als 2017 is de groeiverwachting met 0,2 procentpunt naar beneden aangepast.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft de vooruitzichten voor de wereldeconomie voor 2016 en 2017 bijgesteld.
Het Internationaal Monetair Fonds heeft de vooruitzichten voor de wereldeconomie voor 2016 en 2017 bijgesteld. Foto Yuri Gripas/Reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor de derde keer in een jaar tijd de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie bijgesteld. Een afvlakkende groei van de Chinese economie, geopolitieke spanningen en een verdere herwaardering van de Amerikaanse dollar zorgen voor een lager optimisme, zo blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Globale Economische Vooruitzichten.

De wereldeconomie zal volgens het IMF in 2016 groeien met 3,4 procent en in 2017 met 3,6 procent. Voor beide jaren is de verwachting met 0,2 procentpunt naar beneden aangepast ten opzichte van het vorige rapport in oktober.

Ook de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie werden met eenzelfde aantal procentpunten negatief bijgesteld tot een groei van 2,6 procent voor zowel 2016 als 2017.

Europese economie

Voor de eurozone heeft het fonds de verwachtingen voor 2016 met 0,1 procentpunt licht naar boven bijgesteld. Voor 2016 wordt nu een groei van de gehele eurozone verwacht van 1,7 procent. Voor het komende jaar geldt eenzelfde groeiverwachting. Het IMF denkt dat de Europese consumptiebestedingen zullen toenemen als gevolg van de lage olieprijzen.

In een toelichting bij het bericht gaf IMF-topeconoom Maurice Obstfeld aan zich vooral zorgen te maken over sommige opkomende markten. Voor de Braziliaanse economie, de grootste van Latijns-Amerika, wordt een krimp verwacht van 4 procent, waar dat eerder nog 1 procent was. Het land bevindt zich net als Rusland in een recessie. De vooruitzichten voor India zijn daarentegen optimistischer.

Obstfeld riep de westerse landen op vooral in hun economieën te blijven investeren:

“Het huidige jaar zal ons voor grote uitdagingen stellen en beleidsmakers moeten nadenken over manieren waarop zij hun economie kunnen versterken. Maar ook aan lange termijn groei moet worden gedacht. Dit zal op korte termijn voor een positief effect zorgen doordat het vertrouwen in de toekomst toeneemt.”

Er zijn volgens het IMF desalniettemin een aantal gevaren die de huidige prognoses onder druk kunnen zetten. Een lagere groei van de Chinese economie dan de door het IMF verwachte 6,3 procent voor 2016 bijvoorbeeld, waardoor de internationale handel schade kan oplopen.

Ook een verdere herwaardering van de Amerikaanse dollar kan het lenen duurder maken voor landen die hun schulden in die valuta op hun balans hebben staan. Bovendien kunnen de voortdurende geopolitieke spanningen de handel in bepaalde delen van de wereld verlammen.