Hooggerechtshof VS bekijkt immigratiehervorming

Tegen juni moet er een besluit liggen.

Foto Kevin Lamarque / Reuters

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat de immigratiehervorming beoordelen die president Obama eind 2014 per decreet heeft doorgevoerd. Obama wilde met zijn plan tot vijf miljoen illegale migranten onder strenge voorwaarden legaliseren, maar stuitte op fel verzet uit Republikeinse hoek. De uitspraak kan Hof kan Obama helpen om zijn plan toch nog door te zetten.

Negen rechters van het hoogste gerechtshof lieten weten dat ze zullen kijken naar besluiten van lagere rechtbanken, meldt persbureau Reuters. De staat Texas leidt het verzet. Een federale rechter daar oordeelde vorig jaar dat de uitvoering van het immigratiebeleid moest worden stilgelegd om 26 Amerikaanse staten in staat te stellen het decreet bij de rechter aan te vechten. Een rechtbank in New Orleans bekrachtigde het oordeel afgelopen november.

De zaak wordt waarschijnlijk in april behandeld. Tegen juni moet er een besluit liggen. Dat is een maand voordat de Democraten en Republieken hun presidentskandidaat kiezen.

Immigratie is een belangrijk thema in de voorverkiezingscampagnes voor het presidentschap. Een van de onderdelen van de hervorming is dat illegaal naar de VS gebrachte kinderen worden beschermd tegen deportatie. Het plan was bedoeld voor migranten uit Mexico en Midden-Amerika, die al jaren in de VS werken, kinderen met een Amerikaans paspoort hebben en geen crimineel verleden hebben.