Hoog wonen is gevaarlijk

Foto Reuters / Toby Melville

Foto Reuters / Toby Melville

Wie hoger dan de 25ste verdieping woont en thuis een hartaanval krijgt heeft een kans van 0 procent die te overleven. Wat lager, tussen de 16e en 25ste etage, stijgt de kans naar 0,9 procent. Afzakkend loopt de overlevingskans verder op, tot 4,2 procent op de eerste drie verdiepingen. 

Het zijn cijfers uit de Canadese stad Toronto. Het gaat om het percentage van de patiënten dat na redding en behandeling levend het ziekenhuis verliet. In een gisteren uitgekomen artikel in het Canadian Medical Association Journal schrijven de onderzoekers dat ambulancepersoneel er, na aankomst op het alarmadres, bij laagwonende slachtoffers gemiddeld 3 minuten over doet om het eerste contact met de patiënt te hebben. Hoger dan de derde verdieping duurt dat gemiddeld bijna 5 minuten. Het zijn gegevens over ruim 7.800 hartaanvallen in eigen huis, waarvan 1.844 op of boven de derde verdieping. 

Een hartaanval thuis loopt doorgaans slechter af dan in een supermarkt, dokterswachtkamer of andere openbare ruimte. Thuis kun je alleen zijn – dat is dodelijk. En een partner belt 112 (911 in Canada) vaak later dan het personeel of de ‘toeschouwers’ in een supermarkt.

Wie een hartaanval doormaakt heeft geen bloedcirculatie meer door een onsamenhangend samentrekkend (fibrillerend) of stilstaand hart. Hartmassage helpt tot er defibrillatie (met een elektrische schok) mogelijk is. Iedere minuut dat hartmassage uitblijft daalt de overlevingskans met 7 tot 10 procent. In Toronto gaan juist oudere mensen, met door hun leeftijd een hogere kans op hartproblemen, hoog wonen.