Media

Google wekt meer vertrouwen dan nieuwsmedia

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Traditionele nieuwsmedia hebben een geloofwaardigheidsprobleem. Mensen vertrouwen voor hun nieuws meer op de zoekresultaten van Google News dan op nieuwsmedia. Dat is voor het tweede jaar op rij, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse PR-bureau Edelman waar Quartz over schrijft.

63% van de mensen zegt te vertrouwen op de resultaten van zoekmachines, tegen 58% die vertrouwen heeft in nieuwsmedia. Bronnen die alleen online publiceren en niet op papier of op radio en TV wekken met 53% nog minder vertrouwen. En social media hebben met 44% helemaal een gebrekkige geloofwaardigheid. Een mogelijke verklaring voor die cijfers is dat headlines voor zoekmachines zijn geoptimaliseerd en daardoor vaak korter en feitelijker zijn dan in de originele bron.

Opvallend is verder dat mensen veel meer vertrouwen op nieuws dat wordt gedeeld door vrienden en familie (78%), dan door academische experts (65%) of nog erger: journalisten (44%).

Thuis-routers kwetsbaar voor hackers

Internet routers zijn vaak slecht beveiligd, omdat software-updates niet worden geïnstalleerd. Zo kunnen bugs zich soms jaren nadat ze zijn geconstateerd nog voordoen, schrijft The Wall Street Journal. Soms omdat de gebruikers van thuis-routers ondanks een waarschuwing hun software niet willen of simpelweg niet kunnen updaten, omdat ze niet weten hoe.

Maar vaker omdat verkopers, vooral bij routers die al een aantal jaren geleden zijn geleverd, nauwelijks nog energie steken in het repareren van veiligheidslekken of andere problemen en het informeren van hun klanten over updates, constateert onderzoeker Shahar Tal:

They’re trying to cut prices by a dollar and win that contract from service provider X. Security isn’t on their mind

Daardoor kunnen hackers vrij eenvoudig toegang krijgen tot al het internetverkeer van nietsvermoedende particulieren. Het probleem geldt ook voor Android-telefoons. En daar spelen bij producenten volgens professor Alastair Beresford van Cambridge dezelfde kosten-overwegingen:

Manufacturers are facing a choice in deploying limited resources. Do they deploy them on fixing bugs in products they have already sold years ago, or on producing the next handsets to sell?

The Wall Street Journal heeft in totaal twintig populaire thuis-routers laten testen en slechts bij twee daarvan speelden geen veiligheidsproblemen.

Wall Street kent slechtste jaarstart ooit

Nog nooit eerder is Wall Street zo slecht aan een nieuw jaar begonnen. Daar waar januari traditioneel altijd een goede maand is, heeft de S&P 500 in de eerste tien handelsdagen van dit jaar al 1400 miljard dollar aan beurswaarde zien verdampen, schrijft The Financial Times.

Dat komt vooral door slechte prestaties van financiële instellingen en tech-bedrijven. Zo hebben kartrekkers als Facebook, Amazon, Netflix, Google en Apple aan het begin van dit jaar juist flink moeten inleveren. Van 7,7 procent verlies voor Apple tot maar liefst 15,6 procent verlies voor Amazon.

De oorzaken zijn de nieuwe zorgen over de Chinese economie, de schier eindeloze daling van de olieprijzen en tegenvallende economische cijfers in de Verenigde Staten zelf. De Amerikaanse beurzen waren maandag dicht vanwege Martin Luther King Day en nu wacht een spannende week met veel belangrijke bedrijven die hun jaarcijfers publiceren. Daaronder Bank of America, Netflix, Goldman Sachs, Starbucks en South West Airlines.