Op scholen met gratis water zijn de leerlingen een klein beetje slanker

Gratis water op scholen in New York helpt een klein beetje in de strijd tegen het steeds maar dikker worden van Amerikaanse kinderen. Dat blijkt uit onderzoek bij ruim een miljoen leerlingen van 1.227 lagere en middelbare scholen. Op 483 van die scholen werden tussen 2008 en 2013 watertappunten geplaatst. Het waren waterkoelers met een kunststof vat en een drukkraantje. Er zit gekoeld leidingwater in.

De kans om overgewicht te krijgen daalde op een school met zo’n watervat met 0,9 procent voor jongens en 0,6 procent voor meisjes. Het lijkt niks, maar het is een simpele maatregel, schrijven de onderzoekers in een maandag uitgekomen artikel in JAMA Pediatrics. De verkoop van hoogenergetische frisdranken is op die scholen al sinds 2009 verboden.

Alle beetjes helpen, want de kinderen die aan het eind van hun puberteit te dik zijn en een slechte conditie hebben, zijn de mensen die als 30- tot 60-jarigen hoge bloeddruk hebben. Dat staat in een maandag verschenen publicatie in JAMA Internal Medicine. Het is onderzoek onder 1,5 miljoen Zweedse mannen. De kans op hoge bloeddruk was maar liefst 3,5 hoger bij mannen die te dik waren en een slecht uithoudingsvermogen hadden toen ze tussen 1969 en 1997 werden gekeurd voor de militaire dienstplicht.