Apothekers slaan alarm om oplopende medicijntekorten

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In 2015 waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 waren dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag. Vorig jaar waren er vooral problemen met de levering van antibiotica.

Volgens de apothekers zijn de tekorten in vijf jaar tijd verviervoudigd. Als geneesmiddelen definitief van de markt verdwijnen, is dit volgens de KNMP in 70 procent van de gevallen om economische redenen. „Relatief goedkope en gangbare geneesmiddelen gaan van de Nederlandse markt omdat de prijzen voor geneesmiddelen in Nederland zo laag zijn.” Patiënten zijn hooguit een paar euro per maand kwijt aan de meeste medicijnen. Daar komt bij dat Nederland weinig inwoners telt en dat Nederlanders relatief weinig medicijnen gebruiken. Daardoor laat een fabrikant Nederland eerder links liggen.

De belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, Nefarma, noemt het „heel vervelend” als patiënten zonder geneesmiddelen komen te zitten. Tekorten zouden echter niet heel vaak voorkomen en zijn meestal snel opgelost.

Patiëntenkoepel NPCF wil dat er meer toezicht komt op medicijnen waarvan veel patiënten afhankelijk zijn. Ook zou iets moeten worden gedaan tegen monopolies. (ANP)