Eerste marathon op natuurijs sinds 2013

Haaksbergen heeft voor het eerst sinds 2009-2010 de eer. De weersvoorspellingen zijn er beter dan in het Groningse Noordlaren.

De ijsbaan in Haaksbergen wordt klaargemaakt.
De ijsbaan in Haaksbergen wordt klaargemaakt. Foto ANP

Voor het eerst sinds 2013 wordt er weer een marathon op natuurijs gereden. Het Overijsselse Haaksbergen heeft dinsdagavond de primeur, de eerste keer dat dat gebeurt sinds de winter van 2009-2010. De afgelopen drie marathons (2010-2013) was de eer aan het Groningse Noordlaren.

De vorst van de afgelopen dagen heeft voor de benodigde ijsdikte van minimaal drie centimeter gezorgd. Die dikte werd ook in Noordlaren bereikt, maar volgens ANP waren de weersvoorspellingen voor Haaksbergen beter. De temperatuur komt daar naar verwachting vandaag niet boven het vriespunt uit, in Noordlaren wel.

Bob de Vries won bij de mannen de laatste marathon op natuurijs, op 15 januari 2013. Mariska Huisman deed dat bij de vrouwen.

Strenge vorst, maar die houdt niet aan

De temperatuur daalde de nacht van maandag op dinsdag in het noordoosten van Groningen tot -11,5 graden, de eerste strenge vorst sinds maart 2013. Maar de koude temperaturen houden niet lang meer aan. Het KNMI voorspelt dat er zaterdag al geen vorst meer is. De temperaturen overdag stijgen dan naar acht graden en volgende week zelfs naar een uitzonderlijk zachte 11 graden.