Economie

Een miljard gebruikers viert WhatsApp met geld weggeven

Foto ANP

De magische grens van een miljard gebruikers is bijna bereikt voor WhatsApp. Een goede gelegenheid om aan te kondigen dat de betaalde abonnementen verdwijnen. Maar WhatsApp was toch al gratis? Niet voor iedereen. Vanaf juli 2013 moesten nieuwe WhatsApp-gebruikers of mensen die van nummer wisselden 89 cent per jaar betalen. Mensen die voor die tijd een account hebben aangeschaft betalen niks.

Het aantal mensen dat WhatsApp gebruikt is in slechts twee jaar verdriedubbeld. Maar een miljard is het nog nét niet, moest topman Jan Koum toegeven.

Gekeken naar deze aantallen zijn er ongeveer 750 miljoen gebruikers die 89 cent per jaar betalen, die inkomsten gaat WhatsApp dus nu ‘weggeven’. Welk verdienmodel er precies voor in de plaats komt, is nog onduidelijk. Advertenties zijn uitgesloten, zegt WhatsApp zelf. Wat het wel wordt, blijft vaag in de aankondiging:

“Starting this year, we will test tools that allow you to use WhatsApp to communicate with businesses and organizations that you want to hear from.”

Het lijkt er dus op dat bedrijven en organisaties die willen communiceren met hun klanten wél gaan betalen.