Beukbergen, de verbouwing van een woonwagenkamp

Deze in rustig tempo verlopende documentaire van Silvia en Frans Bromet neemt een kijkje bij de verbouwing en renovatie van woonwagenkamp Beukbergen, gelegen ten noordoosten van Zeist. Het terrein van het kamp, het grootste van Nederland, wordt opnieuw ingericht: wagens worden verplaatst en er worden vaste woningen bijgebouwd. Volgens burgemeester Koos Janssen is brandgevaar vanwege het ontbreken van voldoende ruimte tussen de wagens, de rechteloosheid en het ontbreken van voorzieningen de drijfveer achter de uitvoering van het project. Na zijn aanstelling in 2006 is hij bij de bewoners thuis op de koffie begonnen met kennismakingsgesprekken. Door voortdurend in dialoog te treden met de kampers probeert hij het spanningsveld tussen de noodzaak van renovatie en het behoud van de cultuur (de woonwagencultuur is officieel Nederlands cultureel erfgoed) te dresseren. De bewoners moeten aan de veranderingen wennen: er zullen voor het eerst straatnamen komen, niet iedereen is blij om te verplaatsen en de angst voor nieuwe bewoners van buiten is punt van zorg.