Economie

Sjoemelt Opel met de software van de Zafira?

Foto ANP/Remko de Waal

Opel heeft helemaal niet met de software van de Zafira’s gesjoemeld, zegt Opel zelf. Die verklaring was nodig na een onderzoek door het Belgische VRT Journaal. Onderwerp van het onderzoek was de Zafira Tourer 2014.

De twee auto’s met 1.6 dieselmotor die de VRT onder de loep nam, zouden de Europese norm voor uitstoot van stikstofoxides overschrijden met ‘honderden procenten boven de toegelaten Europese norm’. Na de software update bij de dealer leek die uitstoot opeens te dalen. Een bijzondere reden voor de software update was er niet, maar Opel stelt dat het een service update was.

In oktober bleek uit Duits onderzoek al dat de Zafira’s een te hoge uitstoot zouden hebben. General Motors, eigenaar van Opel, ontkende dat toen. Hoewel er verdenkingen zijn tegen meerdere automerken, is alleen van Volkswagen bewezen dat er met de emissietesten gesjoemeld is.

Ziengs koopt -waarschijnlijk- schoenenketen Scapino

Voor schoenenketen Scapino is waarschijnlijk een koper gevonden, kopt het Financieele Dagblad. Scapino wordt door het failliete Macintosh verkocht aan Ziengs Schoenen, een landelijke schoenenketen. Het is nog onduidelijk of Ziengs alle 200 winkels van Scapino overneemt. Zelf heeft het Drentse familiebedrijf Ziengs 77 winkels. De overname is nog niet bevestigd door Macintosh zelf.

Tegelijkertijd werd bekend dat het Belgische Brantano wordt verkocht aan de Belgische familie Tofs, Dieter Penninkcx van FNG en R&S Retail. Die laatste twee bedrijven werken vaker samen. Volgens De Financiële Telegraaf wordt er de komende drie jaar in zeker 100 van de 129 winkels van Brantano geïnvesteerd.

Christine le Duc sluit helft van de winkels

Winkelketen Christine le Duc sluit de helft van haar 26 winkels. Door de concurrentie via internet zijn de winkels met lingerie en erotische artikelen niet meer winstgevend, zo schrijft de Volkskrant. Hoewel er veertig van de tachtig banen verloren gaan, zal niemand gedwongen worden te vertrekken.

De zaken die dicht gaan boekten verliezen van 70 tot 100 duizend euro per winkel. De filialen die wél open blijven zitten volgens interimtopman Kees Vlasblom van moederbedrijf Beate Uhse, ‘net op een betere plek’.

Beate Uhse is het grootste erotiekconcern van Europa, voegt de Volkskrant daar nog aan toe. In 2014 bedroeg de omzet 143 miljoen euro, en de groep is actief in tien Europese landen.