Opel ontkent emissiefraude met Zafira’s na claims in Belgisch journaal

Opel spreekt tegen dat het in alle stilte de software van Zafira’s aan het aanpassen is, om de uitstoot van stikstofoxiden omlaag te schroeven. De autofabrikant benadrukte maandag opnieuw nooit sjoemelsoftware te hebben ingebouwd.

Opel kwam met een officiële verklaring naar aanleiding van een bericht van het Belgische VRT-journaal. Die had eigen onderzoek gedaan naar een software-upgrade voor Zafira’s, waarvan de reden niet helemaal duidelijk was. VRT nam twee auto’s onder de loep met een 1.6 dieselmotor. De wagens in kwestie zouden de Europese norm flink overschrijden, maar hun uitstoot daalde volgens VRT duidelijk na een update bij de dealer. Opel stelt echter dat het gaat om een service-update en ontkent dat er is gesleuteld aan de emissiewaarden van de auto’s.

Het is niet de eerste keer dat Opel met het dieselschandaal in verband wordt gebracht. In oktober wees een onderzoek in opdracht van de Duitse milieulobbyclub DUH al uit dat bepaalde Opel Zafira’s een veel te hoge uitstoot zouden hebben. Dat bericht werd toen onmiddellijk tegengesproken door moederbedrijf General Motors.

Tot nu toe is alleen van Volkswagen officieel bekend dat het fraudeerde met software om de uitstoot van auto’s in testsituaties te manipuleren. Suggesties over Renault werden vorige week door de Franse autoriteiten ontkracht. (ANP)