De Thuiskok Bijna Hollandser dan de Elfstedentocht

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Wanneer heeft u voor het laatst zelf ragout gemaakt? Ik kon het me niet herinneren. Het is een hopeloos ouderwets gerecht, dat we vooral binnenkrijgen via kroketten. Er gaat echter niets boven een zelfgemaakte ragout, gedrapeerd over een flink bord rijst of over een paar knisperende pasteitjes. Van oorsprong is ragout natuurlijk Frans, maar volgens Felix Wilbrink, de auteur van Familierecepten, is er bijna niets Hollandser dan kipragout. Misschien alleen de Elfstedentocht.

Het geheim van een goede ragout zit hem in de boter die je gebruikt. Met roomboter zal het gebonden vocht nooit klonteren. Ik wil u ook nog waarschuwen voor de hoeveelheid zout in dit recept. De toevoeging van zout of sojasaus op het eind was voor mij overbodig.

Kook de kippenpoten 10 minuten in de bouillon, neem ze uit het vocht en haal het vlees eraf. Snijd het vlees in blokjes. Zeef de bouillon en laat het warm staan. Smelt nu de boter in een hoge pan, en bak hierin de ui en de champignons. Voeg alle kruiden toe. En strooi er nu de bloem over. Voeg de helft van de bouillon toe, en roer. Dan de rest, blijven roeren, en laat onder veel roeren even doorkoken. Doe nu het kippenvlees en de room erdoor en laat het nog even staan. Breng het op smaak met zout, peper en de Kikkoman.

Sam de Voogt