Colombia en FARC sluiten akkoord over VN-missie

De VN-missie moet toezien op een eventuele ontwapening van de FARC, mocht het tot een definitief vredesakkoord komen.

Dit weekend ontmoette de Cubaanse president Raul Casto (midden links) de delegaties met de Colombiaanse regering (links) en de rebellenbeweging FARC (rechts).
Dit weekend ontmoette de Cubaanse president Raul Casto (midden links) de delegaties met de Colombiaanse regering (links) en de rebellenbeweging FARC (rechts). Foto: AFP

De Colombiaanse regering en de marxistische rebellenbeweging FARC zijn een stap verder in de vredesonderhandelingen die worden gehouden in de Cubaanse hoofdstad Havana. De twee partijen kwamen tot een akkoord voor een VN-missie die de uitvoering van een eventueel vredesakkoord moet bewaren. Dat meldt persbureau Reuters.

De VN-missie moet erop toezien dat een eventuele ontwapening van de FARC volgens de afspraken verloopt. Momenteel onderhandelen de twee partijen in Havana om hun ‘vijftigjarige oorlog’ te beëindigen. Het akkoord werd in een gemeenschappelijke verklaring bekendgemaakt.

“We hebben besloten om de VN-Veiligheidsraad te verzoeken of ze een politieke missie willen starten met ongewapende toezichthouders.”

Het plan voor een VN-missie werd vorig jaar al geopperd door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Het bereiken van een akkoord wordt gezien als een belangrijke stap om de vorig jaar gestelde deadline van 23 maart te halen, zo zegt buitenlandredacteur Floor Boon.

“Het is best bijzonder dat er zo snel na het starten van de nieuwste onderhandelingsronde al een akkoord ligt. We kunnen dit zien als een positieve stap voorwaarts.”

Half december sloten de FARC en de Colombiaanse regering een cruciaal akkoord over hoe oorlogsmisdadigers berecht zullen worden, mocht er een vredesakkoord komen. In dat deelakkoord werden afspraken gemaakt op het gebied van slachtoffers en het berechten van guerrillastrijders en militairen. In de burgeroorlog, die sinds 1964 woedt, vielen ruim 220 duizend doden en werden miljoenen burgers verjaagd.