Chinese beleggers positief ondanks lagere groei

De Chinese economie groeide in 2015 met 6,9 procent. De afgelopen 25 jaar lag dat cijfer niet zo laag.

Een Chinese belegger checkt de de beurskoers op de aandelenbeurs van Shanghai.
Een Chinese belegger checkt de de beurskoers op de aandelenbeurs van Shanghai. Foto AP

Hoewel de Chinese economie in 2015 volgens cijfers van het Nationale Statistiekbureau met een plus van 6,9 procent de laagste groei kende in 25 jaar, reageren Chinese beleggers dinsdagochtend optimistisch. Ze hopen dat de overheid met aanvullende maatregelen komt om de economie te stimuleren, meldt persbureau Reuters.

De resultaten liggen in lijn met de groei van 7 procent die regerende Communistische Partij al eerder voorspelde. Dat het cijfer toch net wat lager uitviel, ligt aan een tegenvallend vierde kwartaal, waarin de groei afvlakte tot 6,8 procent. De afgelopen zes jaar groeide de Chinese economie niet zo zwak in één kwartaal.

De prestaties van de op één na grootste economie zorgen al maanden voor onrust op de beurzen. Het Aziatische land wordt gezien als de groeimotor van de wereldwijde economie en op het moment dat die stokt, raakt dit ook andere economieën. Die dienen voornamelijk als toeleverancier van grondstoffen en halfproducten voor de Chinese industrie.

Beleggers optimistisch

De tegenvallende groei zorgde dinsdagochtend echter niet voor scherp dalende koersen op de Chinese aandelenbeurs. Speculanten verwachten na het tegenvallende laatste kwartaal dat de Chinese overheid komt met maatregelen om de economie op gang te helpen. De CSI 300 Index in Sjanghai bewoog halverwege de ochtend rond een plus van 3 procent.

De Chinese economie ondergaat momenteel een transitie van een maakindustrie naar een consumptiemaatschappij. Dat valt voornamelijk te zien aan de krimp in een traditionele industrietak als de staalindustrie, afgelopen jaar met 3,4 procent. Maar ook de groei in de winkelverkopen vlakt af: van 12 procent in 2014 naar 10,6 procent in het afgelopen jaar.

Een ander belangrijk cijfer is het exportresultaat. De uitvoer naar andere landen kwam over geheel 2015 uit op 7,6 procent. Dat was een tegenvaller voor de economie die het momenteel nog voor een belangrijk deel moet hebben van de handel met het buitenland.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam dinsdag met een eigen prognose over de groei van de Chinese economie. Voor het lopende jaar wordt een groei van 6,3 procent verwacht voor het Aziatische land en 6 procent in 2017. Daarmee worden eerdere voorspellingen gehandhaafd.

Volgens het IMF zal de wereldeconomie in 2016 met 3,4 groeien en volgend jaar met 3,6 procent. Daarmee stelt de instelling eerdere prognoses voor zowel het lopende jaar als 2017 bij met 0,2 procentpunt.

AEX-index

De positieve sentimenten op de Chinese beurs zorgen ook in Nederland voor een plus in de AEX-index. Die stond rond half elf in de ochtend op een groei van 1,3 procent. Daarbij speelde ook mee dat dinsdagochtend levens- en voedingsmiddelenproducent Unilever met positieve cijfers kwam over de omzetgroei in 2015.