Pakistan heft na drie jaar blokkade YouTube op, wel komt er een filter

De bevolking van Pakistan kan na drie jaar weer video’s kijken op YouTube. De overheid van het islamitische land heeft de blokkade van de videosite na drie jaar opgeheven, nu er afspraken zijn gemaakt met moederbedrijf Google over de beelden die erop te zien mogen zijn. De Pakistaanse Autoriteit voor Telecommunicatie liet weten dat alle instructies zijn doorgegeven en dat de site maandag weer te bezoeken was. YouTube is weer bereikbaar in een speciaal voor Pakistan aangepaste versie, waarvan sommige beelden met een filter worden geweerd. De site werd in september 2012 geblokkeerd door de rechter vanwege een trailer van de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims. Volgens veel moslims werd de profeet Mohammed in de film op een ontoelaatbare manier afgebeeld. De trailer leidde tot gewelddadige demonstraties in verschillende islamitische landen; daarbij vielen acht doden. (NRC)