Brandweer Ede met asbest ‘onvoldoende zorgvuldig’

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: schade in huiselijke kring.

Foto ANP

Is het mogelijk een beroepsziekte op te doen, omdat je 25 jaar lang de kleding van je man hebt gewassen en gevouwen? En zijn schoenen hebt uitgeklopt? De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde eind vorig jaar de gemeente Ede tot betaling van een stevige schadevergoeding aan een gepensioneerde brandweerofficier, wiens vrouw asbestkanker kreeg dankzij zijn uniform.

De gemeente moet de brandweerman 56.000 euro immateriële schade en 4.000 euro uitvaartkosten vergoeden. De vrouw is op 67-jarige leeftijd overleden. Tussen diagnose en overlijden verstreken negentien maanden. De gemeente heeft volgens de rechtbank onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen in de brandweerkazerne en is dus onvoldoende zorgvuldig geweest. Het gaat daarbij vooral over het voorkomen van asbeststof in de werkplaats. Er kwam pas een afzuiginstallatie in 1984, terwijl al begin jaren ’70 duidelijk was, dat bij het onderhoud aan remmen en koppelingen geen perslucht meer moest worden gebruikt. Maar een stofzuiger met een extra papieren zak – het stof moest veilig worden afgevoerd.

Weliswaar werkte de officier niet in de werkplaats, maar kwam hij er wel zó vaak, dat van directe asbestblootstelling sprake was. Ook via zijn schoenen. De man werkte er vanaf 1976 tot 2001. De rechtbank neemt aan dat het hele brandweergebouw vervuild was, doordat personeel dat door de werkplaats liep ook elders in het gebouw kwam. Bij het schoonblazen van de remtrommels in de werkplaats kwam er volgens getuigen „een grote zwarte stofwolk” vrij. Die sloeg dan neer op de vloer en werd aan het einde van de week, bij ‘schoon schip’ maken, opgeveegd.

De man forensde naar de kazerne in uniform, in zijn eigen auto die ook door zijn vrouw en kinderen werd gebruikt. De uniformjas hing thuis aan de kapstok. „Overhemden, truien, onderkleding, trainingsbroeken, sjaals, sokken (en laarzen) werden uitgeklopt/gereinigd”, door zijn vrouw. Het uniform werd door de werkgever gereinigd. Zijn vrouw kwam vijf tot tien keer per jaar op bezoek in de kazerne, meestal bij recepties, Sinterklaas en feestjes. De rechtbank vindt dat de vrouw van de brandweerman zowel direct als indirect aan asbest is blootgesteld.