Horecatycoon Won Yip koopt duurste penthouse van het land

Pontsteigertoren aan het IJ.
Pontsteigertoren aan het IJ.

De Amsterdamse horeca-tycoon Won Yip heeft het grootste en duurste penthouse van Nederland gekocht. Yip bezit straks de complete bovenste verdieping (à 1.440 vierkante meter) van de Pontsteigertoren die wordt gebouwd aan het IJ bij de Houthavens.

De verkoopprijs is niet bekendgemaakt. Maar makelaar Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate stelt dat Amsterdamse penthouses in deze categorie voor ongeveer 10.000 tot 11.000 euro per vierkante meter verkocht worden en dat dit hier niet anders is. Dat betekent een verkoopprijs van tussen de 14 en 15,8 miljoen euro.

Volgens De Ruiter is de verkoop illustratief voor de gekte op de Amsterdamse woningmarkt, al lopen Londen (60.000 euro) en Monaco (85.000 euro) wel flink voor qua vierkante meterprijs voor penthouses. In Rotterdam kost een vierkante meter penthouse ‘maar’ 5.000 euro.

Tot nog toe was het vorig jaar verkochte Rotterdamse ‘Madonna-penthouse’ (die bijnaam dankt het aan de vermoedelijke koper) met 750 vierkante meter het grootste penthouse in Nederland.

Ook het penthouse in de Pontsteigertoren dreigde even in handen te vallen van een internationale superster. De Ruiter zegt in Amerika tot twee keer toe onderhandelingen te hebben gevoerd met een beroemd acteur, maar de deal ging uiteindelijk niet door omdat Yip om de hoek kwam kijken.

Won Yip bezit veel horeca rond de Dam in Amsterdam. Hij heeft verder belangen in tal van binnen- en buitenlandse ondernemingen. Al op jonge leeftijd verliet hij de mavo in Goes en bouwde hij eigenhandig een imperium van bedrijven en vastgoed.

Yip zegt in een verklaring dat hij „verkocht” was toen hij de maquette zag op de rijkenbeurs ‘Masters of LXRY’, de vroegere ‘Miljonair Fair’ van Yves Gijrath. Hij gaat nu „rustig” met zijn vrouw de inrichting bespreken. „Je moet natuurlijk wel wat leuks doen met al die ruimte.”