Amerikaanse ambassadeur vertrekt voortijdig

Timothy Broas keert volgende maand terug naar de VS. Opnieuw verlaat een Amerikaanse ambassadeur in Den Haag voortijdig zijn post.

De Amerikaans ambassadeur Timothy Broas spreekt in mei vorig jaar tijdens de onthulling van een beeld van Eleanor Roosevelt.
De Amerikaans ambassadeur Timothy Broas spreekt in mei vorig jaar tijdens de onthulling van een beeld van Eleanor Roosevelt. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Opnieuw verlaat een Amerikaanse ambassadeur in Den Haag voortijdig zijn post. Timothy Broas heeft aangekondigd volgende maand naar de Verenigde Staten terug te keren. Broas zat pas sinds het voorjaar van 2014 in Den Haag. Hij zegt dat hij meer aandacht wil besteden aan zijn gezin dat was achtergebleven in de Verenigde Staten.

In Den Haag stond Broas bekend als ambassadeur die overal aanwezig was. Over zijn ‘politieke antenne’ uitten sommigen twijfels.

Sinds 2005 heeft geen enkele Amerikaanse ambassadeur zijn of haar ambtsperiode van vier jaar in Den Haag volgemaakt. De voorganger van Broas, Fay Hartog Levin, stapte eveneens om privé-redenen in 2011 al binnen drie jaar op. In de tussentijd moest Den Haag het doen met tijdelijk zaakgelastigden. Dat zal nu waarschijnlijk ook weer zo zijn. Een nieuwe ambassadeur is niet te verwachten voordat er een nieuwe president in de Verenigde Staten zit. Voordat alle procedures zijn afgerond zijn we alweer minstens anderhalf jaar verder.

Lees ook: Independence Day in Den Haag – waar blijft de ambassadeur?

De benoeming van Broas verliep moeizaam. Broas, die in 2008 een half miljoen dollar had weten op te halen voor de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Obama, kwam in 2012 in beeld. Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk dat een deel van de ambassadeurs bestaat uit personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de president. Broas doorliep de gebruikelijke hoorzittingen in de Senaat. Maar kort daarna werd hij in de Amerikaanse staat Maryland betrapt op rijden onder invloed en te hard rijden. De partner van een advocatenbureau verzette zich tegen zijn aanhouding. Vervolgens trok hij zich terug. De zaak werd geschikt en twee jaar later volgde zijn benoeming alsnog.