Akademie van Kunsten verjongt en verbreedt

Vandaag maakt de Akademie twaalf nieuwe leden bekend, die zijn jonger en vaker vrouw.

Zeven mannen erbij en vijf vrouwen in de Akademie van Kunsten. Drie jongere kunstenaars onder de veertig, zes van middelbare leeftijd en drie zestigplussers. Langzaam komt de Akademie tegemoet aan eerdere kritiek op het gebrek aan verscheidenheid. Slechts 4 van de 19 leden van het eerste uur waren vrouw, er waren relatief veel mannen van boven de zestig.

Twee jaar geleden werd de Akademie van Kunsten opgericht met als doel de band tussen kunst en wetenschap te vergroten. Bovendien moest het kunstenaars een stem geven in het maatschappelijk debat. Na vandaag telt de Akademie 46 leden, van wie 29 mannen en 17 vrouwen.

Cultureel divers is de Akademie nog steeds niet. Alleen de op Curacao geboren Tania Kross en Ramsey Nasr, deels van Palestijnse komaf, hebben een niet-Nederlandse achtergrond. De Akademie zegt dat alleen de kwaliteit van de leden telt. Het nieuwe lid Jonas Staal vindt dat niet genoeg. „Gewoon quota invoeren”, zegt hij. „Representativiteit is nodig om ons beeld van kunst te verbreden.”

Opvallend is dat een paar kunstenaars met een activistisch profiel zijn aangezocht. Theatermaker Adelheid Roosen bijvoorbeeld, die met haar ‘wijksafari’ het theaterpubliek confronteert met mensen en stadsbuurten die ze niet kennen. „Vreugdevol”, noemt ze de uitnodiging.

Staal heeft al plannen. „Ik heb eerder in Amsterdam met Hans van Houwelingen, die sinds vorig jaar lid is debatten met kunstenaars en politici in de gemeenteraad georganiseerd, waarin kunstenaars en progressieve politici samen voorstellen presenteerden van directe democratie tot migratie.” Zoiets wil hij ook met de Akademie gaan doen.

Staal: „De Akademie moet voortdurend in het debat aanwezig zijn. Wij moeten ook ideologisch stelling durven nemen. Kunstenaars zijn ook volksvertegenwoordigers.”

Beeldend kunstenaar Willem de Rooij noemt het mooie van de Akademie „dat er leden met allerlei verschillende achtergronden en karakters in zitten.” De Rooij, docent aan de Staedelschule in Frankfurt, wil zich met het debat over kunstonderwijs bezighouden. „De Akademie heeft zich in het debat over kunstonderwijs goed geroerd. Ik wil vooral me inzetten voor internationalisering van het hogere vakonderwijs. Daar zijn nog veel slagen te maken.”