brieven

Het was meel

Rob Meens stelt voor om in Syrië, in plaats van bommen, voedsel te laten afwerpen door Nederlandse F-16’s (14/1). Deze vliegtuigen zijn daar niet geschikt voor. Beter zou het dan zijn om Hercules-transportvliegtuigen te gebruiken. Dit sympathieke idee kent een aantal bezwaren. Wie vangt de voorraden op de grond op en verdeelt deze onder de bevolking? Wie zorgt voor de bescherming van de ongewapende Herculestoestellen? Overigens heeft Nederland nooit door droppings Zweeds wittebrood ontvangen. De Geallieerden wierpen voedsel in blik en andere verpakte levensmiddelen af, afkomstig uit Engeland. Het legendarische Zweedse wittebrood is er nooit geweest; wel werd na de bevrijding door Zweden meel geleverd, waarvan onze bakkers Zweeds wittebrood bakten.

Joris Luyendijk/Brexit

Tijd voor de carrot

Het opiniestuk van Joris Luyendijk (14/1) over Brexit ademt geen vriendelijke sfeer jegens de Britten. Voorbeelden: ‘transactiestaat versus solidaire gemeenschap’. ‘Ze proberen de portemonnee af te pakken’. ‘Moeten we de Engelsen niet gewoon dumpen’. En meer van dit soort anti-Britse geluiden. Wat Luyendijk predikt is precies de manier om het niet te doen als we de Britten binnenboord willen houden. Het is tijd voor de carrot en zeker niet de stick.

Joost S.H. Gieskes, Den Haag

Monty Python terug

Wat een helder artikel van Joris Luyendijk. Zijn de Engelsen nou echt zo dom? Dat ze zich niet realiseren dat de helft van de Britse handel uit die met de EU bestaat. Laten ze economisch gezien dan niet zo slim zijn, het is altijd wel lachen met ze. Monty Python is nooit weggeweest. Laten ze dat zo houden. Brexit = bullshit = Brexshit.

Roel van de Waal, Castricum

Hou het bij handel

Volgens mij zijn de Engelsen de enigen in Europa die het echt begrepen hebben. De EU moet je zien als een economisch verbond en daar moet het bij blijven. Politieke en culturele integratie zal nooit van de grond komen, daar is de diversiteit tussen de verschillende Europese landen te groot voor – en maar goed ook, dat is juist de charme van Europa. Tijd voor een heroverweging van het Europese project. De problemen die opdoemen bij de aanpak van de vluchtelingencrisis tonen aan dat het anders moet.

Niels van Marle, Amsterdam

Boekenlijst

Lezen is niet ‘cool’

Hoe goed bedoeld uw ‘Fuck de literaire canon’ ook is, de kans dat wij scholieren wel zin zouden hebben in Tirza is echter klein. Het is niet de stoffige Havelaar die onze angst voor de boekenkast aanwakkert. Wel zijn het de woorden: ‘verplicht’, ‘literatuur’ en ‘goed voor je’. Besteed liever aandacht aan de manier waarop het onderwijs met literatuur omgaat. Apps en webportals zijn inderdaad een goede optie voor een imagoverandering. Maar druk leggen op ‘coole’ literatuur zal voor veel leerlingen averechts werken.

Julia van Hulst, leerling 6-vwo