Economie

In India koop je online boeken bij miljardenbedrijf Flipkart

Foto: iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Flipkart. Ooit van gehoord? Het is wel 15 miljard dollar waard. Grote kans dat de Indiase startup binnenkort naar de beurs gaat, meldt de Nikkei Asian Review.

Acht jaar geleden begonnen dertigers Sachin Bansal en Binny Bansal (geen familie) een bedrijf dat online boeken verkocht. Het bleek een enorm succes. In India heeft Flipkart 44 procent van de markt in handen, tegenover slechts 15 procent voor Amazon.

Winstgevend is Flipkart nog niet. Maar de Indiase economie groeit hard en als gevolg zijn er genoeg investeerders die in willen stappen. Dat Flipkart mogelijk naar de beurs gaat, zou volgens analisten af te leiden zijn aan het feit dat Bansal en Bansal kortgeleden elkaars functie over hebben genomen.

Vijf jaar beurswinst in Azië inmiddels verdampt

Vijf jaar winst in Azië weg. Dat meldt persbureau Reuters. Door de toenemende zorgen over de groei van de Chinese economie en de inzakkende olieprijzen staan aandelen weer op dezelfde niveaus als in 2011. Dat betekent dus dat de winsten van de afgelopen vijf jaar zijn verdampt.

Een analist die door Reuters wordt geinterviewd zinspeelt op een mondiale recessie, vergelijkbaar met 2009.

Amerikaanse chipmaker en Chinese provincie gaan samenwerken

Qualcomm, de Amerikaanse producent van halfgeleiders, heeft in de zuidelijke Chinese provincie Guizhou een nieuwe joint-venturepartner gevonden. Het provinciebestuur en het bedrijf uit Californië tekenden gisteren een samenwerkingsovereenkomst, schrijft The Wall Street Journal.

De samenwerking is volgens de krant interessant want het laat zien dat de Chinese overheid graag een eigen computerchipindustrie wil ontwikkelen.