Winnaar in Dakar Rally met dank aan overleden navigator

Gerard de Rooy wint tweede ‘Dakar’
Gerard de Rooy wint tweede ‘Dakar’ Enrique MarcarianReuters

Hij had de urn van zijn verongelukte maatje in de cabine van zijn truck meegenomen. En zijn as juist uitgestrooid op de dag van een cruciale etappe, door de ruige duinen van Fiambalá. En zie: in het mulle Argentijnse zand leek trucker Gerard de Rooy slagzij te maken, maar bleef met veel geluk overeind. „Het was eigenlijk al fout gegaan, maar door een wonder kreeg de Iveco net een beetje tegengewicht, waardoor we niet nog verder overhelden”, vertelde De Rooy. „Waren we omver gegaan, dan had het er heel anders uit gezien. We hebben een beschermengel bij ons gehad: Jurgen Damen. Deze overwinning is daarom voor hem.”

Gerard de Rooy, transportondernemer uit het Brabantse Son, droeg zijn tweede overwinning in de Dakar Rally op aan navigator Damen die afgelopen voorjaar om het leven kwam bij een rally-ongeval in Qatar. Aan de finish van de dertiende en laatste etappe van de Dakar Rally 2016 kwamen zaterdag de emoties bij De Rooy. „Het is super gegaan”, zei de truckrijder, maar hij was vooral ook „keimoe”.

De Rooy won de woestijnrally voor het eerst in 2012. In de eindstand had hij zaterdag meer dan een uur voorsprong op zijn naaste concurrenten. De Rus Ajrat Mardejev (Kamaz), de winnaar van vorig jaar, moest nu genoegen nemen met de tweede plaats, op zeventig minuten.

De 38ste editie van de Dakar Rally had te maken met extreem weer. De organisatie had in verband met klimaatfenomeen El Niño Peru en Chili al uit het programma geschrapt. Het negenduizend kilometer lange traject liep door Bolivia en Argentinië, waar in Rosario de finish lag.