Volg de rechtszaak tegen de ‘Utrechtse serieverkrachter’

Tijdens de inhoudelijke behandeling worden onder meer verklaringen van dna-deskundigen en slachtoffers behandeld.

Protest tegen de serieverkrachter in een tunnel bij De Uithof, 2002.
Protest tegen de serieverkrachter in een tunnel bij De Uithof, 2002. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. is begonnen. De verdachte heeft aangegeven zich te beroepen op zijn zwijgrecht. De rechtbank in Utrecht heeft twee dagen uitgetrokken voor het doornemen van het strafdossier.

Tijdens de inhoudelijke behandeling worden onder meer verklaringen van dna-deskundigen en slachtoffers behandeld, schrijft NRC-verslaggever Anne Vegterlo. Het vonnis volgt op 12 februari.

De zaak draait om een reeks verkachtingen in Utrecht in de periode 1995-1996. Zes jonge vrouwen werden verkracht in het bos- en weidegebied in de buurt van het universiteitscentrum De Uithof. De dader ging steeds hetzelfde te werk, schrijft Vegterlo in NRC.

“Hij grijpt alleen fietsende vrouwen van achteren vast, dwingt hen niet achterom te kijken en bedreigt hen – meestal met een stanleymes. Hij neemt zijn slachtoffers mee naar een afgelegen plek en verkracht hen. Bij twaalf andere vrouwen komt het niet tot verkrachting, hij randt hen aan.”

Vegterlo volgt de eerste zittingsdag vanuit de rechtszaal. Volg de ontwikkelingen hieronder: