Oxfam: ‘Ongelijkheid groter’

Het gat tussen de allerrijksten en de rest van de wereld groeit, en doet dat in een hoger tempo dan verwacht. De 62 meest vermogende mensen bezitten evenveel als de armste helft (ongeveer 3,6 miljard mensen) van de wereldbevolking. Dat blijkt uit het rapport ‘An Economy for the 1%’ van Oxfam Novib. De ontwikkelingsorganisatie brengt jaarlijks net voor aanvang van het World Economic Forum in Davos een rapport uit over de verschillen tussen arm en rijk in de wereld.

Het vermogen van de armste helft is sinds 2010 met 41 procent (1.000 miljard dollar) afgenomen, terwijl het vermogen van de rijkste 62 mensen met meer dan 500 miljard dollar is toegenomen. Vijf jaar geleden waren het nog de 388 rijksten die evenveel bezaten als de armste helft. Twee jaar geleden waren het de 85 rijkste mensen die bij elkaar evenveel hadden als de 3,5 miljard armsten.

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib wijt de groeiende ongelijkheid aan „het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven”. (NRC)