Van Gaal dankt zege op Liverpool aan uitblinkende keeper De Gea

Manchester United kraakte en piepte op Anfield, maar won zondag wel de wedstrijd van Liverpool (0-1). Wayne Rooney maakte het enige doelpunt; de derde wedstrijd op rij waarin hij scoorde. In deze tweede seizoenshelft maakte Rooney al meer doelpunten dan in de hele eerste helft van het seizoen.

Manchester United en vooral coach Louis van Gaal hadden een overwinning hard nodig. Donderdag meldde de Britse krant The Times dat Van Gaal zeer waarschijnlijk ontslagen zou worden bij een nederlaag tegen de rivaal. Maar dat gebeurde niet, al was Liverpool wel de gevaarlijkste ploeg op Anfield Road. De ploeg van coach Jürgen Klopp probeerde de tegenstander onder druk te zetten, maar miste raffinement in de aanval.

Manchester-doelman David De Gea was de beste man van het veld, met onder meer twee stijlvolle reddingen op schoten van Emre Can. Manchester United schoot in het tegenvallende duel slechts één keer op doel, maar dat ene schot was wel raak. Rooney haalde hard uit nadat een kopbal van Fellaini op de lat was beland. Manchester United staat na de winst vijfde in de Premier League. Liverpool negende. Arsenal, dat met 0-0 gelijkspeelde bij het Stoke City van Ibrahim Afellay en Erik Pieters, en Leicester City (1-1 bij Aston Villa) delen na 22 wedstrijden de leiding in de Premier League.

Net als Van Gaal met Manchester United mocht ook Guus Hiddink van geluk spreken met Chelsea. Lang leek de club uit Londen op eigen veld te verliezen van middenmoter Everton, maar diep in blessuretijd maakte John Terry de 3-3, waarbij de scheidsrechter buitenspel over het hoofd zag. In de aanloop naar het duel had Hiddink al toegegeven dat degradatie een „reële dreiging” is voor Chelsea, dat nu op de veertiende plaats staat.

Een van de uitblinkers deze speelronde was Georginio Wijnaldum, die met Newcastle United met 2-1 won van West Ham United. De voormalige middenvelder van Feyenoord en PSV, zondag op de tribune in De Kuip, scoorde zaterdag alweer zijn negende treffer in de Premier League. Ook valt hij regelmatig op met prachtige rushes. Door de zege staat Newcastle nu vierde van onderen.