‘Vaak geweld tegen vluchtende vrouwen’

Amnesty International brengt een rapport uit op basis van interviews met via de Balkanroute gevluchte vrouwen.

Vluchtelingen bij de Servisch-Macedonische grens.
Vluchtelingen bij de Servisch-Macedonische grens. Foto Dimitar Dilkoff / AFP

Meisjes en vrouwen die via Turkije of Griekenland en daarna de Balkan verder reizen naar Noordwest-Europa krijgen geregeld te maken met geweld en worden seksueel lastiggevallen. Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat maandag verschijnt.

De bevindingen zijn gebaseerd op interviews met veertig vrouwen en meisjes die in de afgelopen maand via de zogeheten Balkanroute in Noorwegen en Duitsland terecht zijn gekomen. De vrouwen zeiden zich vooral onveilig te hebben gevoeld in Griekenland, Hongarije en Kroatië, waar ze naast honderden mannen moesten slapen. Sommige vrouwen gaven aan niet te hebben gegeten of gedronken om te voorkomen dat ze naar dezelfde toiletten moesten als mannen.

Een Syrische vluchteling vertelt aan Amnesty over haar ervaringen:

“In een hotel in Turkije zei een collega van een smokkelaar, een Syrische man, dat ik niet of minder hoefde te betalen als ik met hem naar bed zou gaan. Ik heb nee gezegd, maar het was walgelijk. Hetzelfde gebeurde ons allemaal in Jordanië.”

Vluchtelingenwerkers zeggen dat dit probleem lastig is op te lossen, omdat er geen duidelijk systeem is voor het registreren en verdelen van vluchtelingen over verschillende landen. “Een van onze grootste uitdagingen is dat het lang duurt voordat de internationale gemeenschap, daarmee bedoel ik regeringen, zich realiseert dat dit iets is wat we niet zomaar weg kunnen wensen,” aldus een reddingswerker in Lesbos, tegen AP.

De meeste vluchtelingen en migranten die naar Europa komen zijn man. In Nederland is op dit moment zo’n 69 procent van de vluchtelingen in de opvang man.

UNHCR

In oktober bracht de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) ook een rapport uit over vrouwen en meisjes die te maken krijgen met geweld en seksueel misbruik tijdens hun reis. “We weten dat sommige jonge vrouwen onderweg een lift krijgen aangeboden en worden verkracht door de automobilist”, zei woordvoerder William Spindler van de UNHCR daarover. Het rapport meldde daarnaast dat sommige kinderen zichzelf prostitueren om zo smokkelaars te betalen.

In Nederlandse azc’s hebben zich ook incidenten voorgedaan met vrouwen en kinderen die het slachtoffer werden van seksueel misbruik. Eind augustus werd er aangifte gedaan tegen een asielzoeker die in Bellingwolde drie kinderen misbruikt zou hebben. En een 14-jarig meisje verdween eind augustus hoogzwanger uit het aanmeldcentrum in Ter Apel met haar partner van 28.