Uren in de rij voor een vogeltje

Roodkeelnachtegaal, Hoogwoud.
Roodkeelnachtegaal, Hoogwoud. Foto Jaap Denee

Honderden mannen en een enkele vrouw, om beurten in groepjes in een kamertje met enorme telelenzen, gericht op een achtertuintje in zomaar een Noord-Hollands dorpje. Het clichébeeld van de gemiddelde vogelaar als toch ietwat typische nerd werd dit weekend weer eens bevestigd. Buiten een lange rij van uren wachtende vogelaars uit alle hoeken van het land, in opgewonden toestand. De beelden haalden zelfs de buitenlandse media.

En dat allemaal vanwege een vogeltje. De roodkeelnachtegaal. Nooit eerder hier gesignaleerd. Dit kleine beestje, normaal broedend in Siberië en overwinterend in Zuidoost-Azië, maakte ook de eigenaren van de bewuste achtertuin in Hoogwoud erg blij: iedereen mocht een blik op hun tuin werpen – voor 5 euro, een halve minuut. Het speculeren over de totale opbrengst („duizenden euro’s” werd er lachend geroepen) werd een leuk tijdverdrijf voor de wachtenden buiten. Niet dat ze er problemen mee hadden: ze hadden toch maar mooi de dag van hun leven. (NRC)