Steeds meer mannen in een zorginstelling

Een oorzaak is volgens het CBS het groeiende aantal verstandelijke gehandicapten in zorginstellingen.

Instellingen voor langdurige zorg zijn bijvoorbeeld verpleeg- of verzorgingstehuizen.
Instellingen voor langdurige zorg zijn bijvoorbeeld verpleeg- of verzorgingstehuizen. Lex van Lieshout / ANP

In tien jaar tijd is het aantal volwassenen in een instelling voor langdurige zorg met ruim 17.000 gestegen, naar 245.000 in 2014. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandagochtend. De groei zit vooral bij de groep mannen tot 65 jaar. Een oorzaak is volgens het CBS het groeiende aantal verstandelijke gehandicapten in zorginstellingen.

Tussen 2004 en 2014 kwamen er zowel meer mannen als meer vrouwen van 18 tot 65 jaar in zorginstellingen te wonen. Het aantal volwassen mannen tot 65 jaar steeg in tien jaar tijd van 37.000 naar 55.000. De hoeveelheid volwassen vrouwen tot 65 jaar steeg van 27.000 naar 36.000. Onder zorginstellingen vallen bijvoorbeeld verpleeghuizen, of instituten voor gehandicapten- of psychische zorg.

Meer verstandelijke gehandicapten

In 2014 zat ruim de helft van de mannen tot 65 jaar in zorginstellingen daar vanwege een verstandelijke handicap. Bij vrouwen was dit tweederde. Tussen 2009 – eerder werd dit niet gemeten – en 2014 is het aantal verstandelijk gehandicapten in zorginstellingen met 4,6 procent gestegen.

Volgens het CBS komt dit doordat mensen met een verstandelijke handicap steeds ouder worden, doordat wachtlijsten zijn weggewerkt en omdat jonge volwassen gehandicapten eerder uit hun ouderlijk huis vertrekken.

Hervormingen in de zorg

Het aantal vrouwen ouder dan 65 jaar in zorginstellingen is gedaald. Het aantal mannen ouder dan 65 jaar in zorginstellingen steeg iets, maar daalde relatief gezien ook. Volgens het CBS is dat in lijn met de hervormingen in de langdurige zorg die erop gericht zijn om mensen langer thuis te laten wonen.