Remise voor Giri na valse start in Wijk aan Zee, wereldkampioen Carlsen stelt teleur

Anish Giri heeft de eerste score binnen in het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De jonge Nederlandse grootmeester, gestegen naar de derde plaats op de wereldranglijst, kwam zondag in de tweede ronde remise overeen met Ding Liren.

Giri, die in zijn openingspartij verrassend verloor van de Amerikaan Wesley So, bereikte met de witte stukken niets tegen de sterke Chinees. Na 33 zetten werd besloten het punt te delen.

Dat deden Loek van Wely en de Rus Sergej Karjakin, net als zaterdag, ook maar nu zaten ze tegenover elkaar. Na twintig zetten hielden ze het voor gezien.

Alle andere partijen, waaronder die van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen tegen Fabiano Caruana, eindigden eveneens in remise. Laatstgenoemde Italiaanse Amerikaan leidt na twee ronden in gezelschap van zijn landgenoot So en Ding.

Giri beleefde zaterdag een valse start in Wijk aan Zee. Hij legde zijn zwarte koning na de 37ste zet van So om. Zijn stelling was al in het middenspel moeilijk geworden en werd uiteindelijk onhoudbaar.

Carlsen, op woensdag 27 januari in het Spoorwegmuseum in Utrecht de tegenstander van Giri, speelde ook op de eerste dag remise, tegen de Tsjech David Navara.

Bij de Challengers gaan de Rus Aleksej Drejev en de Indiase GM Adhiban met twee punten aan de leiding. (ANP)