Mueller terug als coach, tiende titel Pechstein

Na negen maanden ‘vakantie’ was het welletjes, vond Peter Mueller. Vlak voor Kerst werd de Amerikaanse schaatscoach gebeld door Claudia Pechstein. Of hij de carrière van de 43-jarige Duitse schaatsster een impuls wilde geven. „Tijd om weer aan het werk te gaan”, besefte Mueller (61). Afgelopen weekeinde coachte hij Pechstein in Berlijn direct naar de Duitse allroundtitel, haar tiende. Met liefst acht punten voorsprong, nog nooit was het verschil zo groot. „Pechstein is better than ever”, jubelt haar nieuwe coach door de telefoon.

Vorig seizoen nam hij afscheid als bondscoach van Hongarije en kopman Konrad Nagy. Bescheiden niveau voor een trainer die ooit olympisch kampioenen als Bonnie Blair, Dan Jansen en Marianne Timmer onder zijn hoede had. Hij boekte van 2005 tot 2013 succes in Noorwegen, met de nationale ploeg en het commerciële CBA. Afgelopen zomer werkte Mueller met Noorse skiërs, in afwachting van een nieuwe klus op het ijs. Toen Pechstein belde, aarzelde hij niet. „Eindelijk weer werken met een absolute topper.”

Mueller trainde Pechstein eerder tussen 2007 en 2009, tot de Duitse recordhoudster van olympische titels verzeild raakte in een dopingaffaire. Nog altijd procedeert ze voor eerherstel. „Ik bemoei me alleen met het schaatsen”, zegt Mueller. Als het kan tot en met de Spelen van 2018. „Pechstein is nog heel fit. Ze heeft vier weken een programma met krachttraining gevolgd en is best moe. Toch rijdt ze de drie kilometer met een aflopend schema en zeven-blank op de vijf kilometer, vlak boven het baanrecord.”

Pechstein liet onlangs het EK in Minsk schieten om zich op de nieuwe schema’s van Mueller voor te bereiden op de WK afstanden, half februari in Kolomna. „Pechstein haat verliezen en ik ook”, zegt Mueller. „Schrijf haar nooit af voor de medailles.” (NRC)