Samsung moet boeten voor trage Android-updates

De Consumentenbond kondigde maandag een kort geding aan, omdat Samsung niet over de brug komt met nieuwe software.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Is dat voordelige Android-toestel van twee jaar oud een koopje of juist een miskoop? Ga maar uit van het laatste, zegt de Consumentenbond. De organisatie spant een kort geding aan tegen Samsung omdat de elektronicafabrikant veel telefoons verkoopt die niet van de laatste veiligheidsupdates voorzien zijn.

Samsung is de marktleider in Nederland als het gaat om smartphones. De modellen die in de winkel liggen, draaien vaak nog op oudere Android-versies. De toestellen zijn in theorie kwetsbaarder voor hackers en cybercriminelen. Uit een inventarisatie van de Consumentenbond zou blijken dat 82 procent van de Samsung-telefoons niet de nieuwste Android-versie heeft.

Een voorbeeldje: de meest recente Android-versie is 6.0. Samsung verkoopt op dit moment nog de Galaxy S4 uit 2013, die door gebruiker is te updaten naar Android 5.1. Samsung zegt dat het sinds eind 2015 de softwaregegevens per mobiel apparaat publiceert. Maar in de webshop staat alleen dat de S4 op ‘Android’ draait. Bij de Galaxy S5 is de informatie wel uitgebreider: Android 5.0.

Een traag proces

Hoewel Samsung nu de volle laag krijgt, beklaagt de Consumentenbond zich over Android-toestellen van alle fabrikanten. Google, dat de ontwikkeling van Android beheert, stelt reparaties doorgaans snel beschikbaar, maar het duurt maanden voordat fabrikanten die reparaties ook in hun nieuwe softwareversies verwerken. Ze moeten de software aanpassen voor allerlei verschillende modellen en ook nog eens wachten op goedkeuring van providers. Dat is een traag en kostbaar proces. Bij grote kwetsbaarheden, zoals afgelopen augustus Stagefright, wordt meer haast gemaakt.

Samsung vindt zichzelf daarom helemaal niet traag met updaten:

“Tweederde van de Samsung mobiele apparaten die na juli 2013 zijn uitgebracht, zijn volledig geüpdatet en beschermd tegen kwetsbaarheden, zoals Stagefright. In maart 2016 is 4 van de 5 Samsung toestellen tegen Stagefright beschermd.”

Er is dus een kans van twintig procent dat je in maart nog niet beschermd bent tegen dit ernstige lek. Dat is de reden dat de Consumentenbond Samsung wil dwingen tot updates.

De Nexus-variant

Fabrikanten van Android-telefoons voegen aan Android nog een eigen laagje software toe en ondersteunen de ontwikkeling daarvan doorgaans niet langer dan twee jaar. Zo hopen ze consumenten te stimuleren op nieuwe toestellen over te stappen. Volgens Samsung is de meest recente Samsung Android-versie nu versie 5.1.1.

Telefoons die op puur Android draaien, zoals Googles eigen Nexus toestellen, worden sneller voorzien van nieuwe updates en krijgen langer ondersteuning. Google hoeft dan ook geen winst te maken met hardware.

De prijs daalt

De smartphonemarkt groeit allang niet meer zo snel als een paar jaar geleden. De toestellen dalen in prijs - gemiddeld 440 dollar in 2010 tot 283 dollar nu. Fabrikanten schroeven het aantal verschillende modellen terug, mede om de softwarekosten te drukken. Nadeel: ze blijven ook langer oude modellen verkopen, met de risicovolle verouderde software.