Rusland overweegt verkoop deel Rosneft

De lage olieprijs dwingt Rusland maatregelen te nemen om het gat in de begroting te dichten.

De Russische overheid bezit zo’n 70 procent van de aandelen in Rosneft.
De Russische overheid bezit zo’n 70 procent van de aandelen in Rosneft. Foto Bloomberg

Rusland overweegt opnieuw om 19,5 procent van de aandelen in staatsoliebedrijf Rosneft te verkopen. De opbrengst zou moeten helpen de staatsbegroting op orde te krijgen. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov zaterdag gezegd, meldde staatspersdienst Spoetnik.

De Russische overheid heeft bijna 70 procent van de aandelen in Rosneft in handen. Sinds 2013 heeft Rusland plannen om grotere delen van Rosneft te privatiseren. De bedoeling is dat 50 procent van de aandelen plus één aandeel in handen blijven van de Russische regering. Rusland is de derde grootste olieproducent van de wereld.

Rosneft is een van de grootste oliebedrijven van Rusland. Het concern is goed voor 40 procent van de landelijke olieproductie. Rosneft heeft beursnoteringen in Londen en Moskou. Vanochtend stond het aandeel in Londen op ongeveer 2,70 euro, waarmee het bedrijf als geheel zo’n 28 miljard euro waard zou zijn.

Rusland kondigde eerder deze week aan dat er bezuinigd moet worden om de begroting op orde te krijgen. De oude begroting ging uit van een olieprijs van 50 dollar per vat. Nu de olieprijs is gedaald tot minder dan 30 dollar per vat, is die oude begroting niet meer relevant voor de regering. Het financieringstekort zal zonder ingrijpen oplopen van de huidige 2,6 naar 7,5 procent van het bruto binnenlands product.

Geld vinden

Minister Soeljanov gisteren: „We moeten nu een beslissing nemen om geld te vinden. Daarom kijken we nu naar het verkopen van een pakket aandelen [...] dat over een periode van meerdere jaren moet worden verkocht.”

De oude Russische begroting hield nog geen maand stand. Op 22 december ondertekende president Poetin het staatsbudget voor 2016.

In de nieuwe begroting, die komende vrijdag moet worden gepresenteerd, gaat Rusland uit van een olieprijs van 25 dollar per vat. Mogelijk zal 10 procent van de uitgaven moeten worden gesneden, meldt persbureau Spoetnik. Minister van Economische Zaken Aleksej Oeljoekajev zei onlangs te verwachten dat de olieprijs „decennia” laag blijft.

Ook premier Dmitri Medvedev meldde afgelopen week dat Rusland niet langer kan interen op zijn reserves en zich moet voorbereiden op nog „slechtere scenario’s” dan in 2015.

Roebel zakt verder weg

De olieprijs daalde vanochtend opnieuw, tot onder de 28 dollar per vat. Directe aanleiding hiervoor is het opheffen van de handelssancties tegen Iran. Verwacht wordt dat het land aanzienlijke hoeveelheden olie gaat uitvoeren, waardoor het huidige overaanbod op de mondiale oliemarkt verder zal toenemen. Het aanbod is nu al flink groter dan de vraag als gevolg van de schalieolieproductie in de Verenigde Staten. Oliekartel OPEC weigert ondertussen de productie te verminderen.

De koers van de Russische roebel daalde in reactie op dit nieuws wederom fors. Na opening van de Russische beurzen zakte de koers weg naar 78,93 roebel per Amerikaanse dollar. Daarmee komt de koers van de Russische munt dicht bij het dieptepunt in december 2014, toen Rusland ook grote economische problemen had. De koers van de roebel ten opzichte van de dollar was toen circa 80.