Rusland overweegt verkoop deel olieconcern Rosneft

De lage olieprijs dwingt Rusland maatregelen te nemen om het gat in de begroting te dichten.

De Russische overheid bezit zo’n 70 procent van de aandelen in Rosneft.
De Russische overheid bezit zo’n 70 procent van de aandelen in Rosneft. Foto Bloomberg

Rusland overweegt opnieuw om 19,5 procent van de aandelen in oliebedrijf Rosneft te verkopen. De opbrengst zou de Russische overheid moeten helpen de begroting op orde te krijgen. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov zaterdag gezegd, meldde staatspersdienst Spoetnik.

De Russische overheid heeft bijna 70 procent van de aandelen in Rosneft in handen. Sinds 2013 heeft Rusland plannen om grotere delen van Rosneft te privatiseren. De bedoeling is dat 50 procent van de aandelen plus één aandeel in handen blijven van de Russische regering.

Rosneft heeft beursnoteringen in Londen en Moskou. Vrijdag sloot het aandeel in Londen op ongeveer 2,75 euro, waarmee het bedrijf als geheel zo’n 28 miljard euro waard zou zijn.

Rusland kondigde eerder deze week aan dat er bezuinigd moet worden om de begroting op orde te krijgen. De oude begroting ging uit van een olieprijs van 50 dollar per vat. Nu de olieprijs is gedaald tot minder dan 30 dollar per vat, is die oude begroting niet meer relevant voor de regering. Het financieringstekort zal zonder ingrijpen oplopen van de huidige 2,6 naar 7,5 procent van het bruto binnenlands product.

In de nieuwe begroting, die komende vrijdag moet worden gepresenteerd, gaat Rusland uit van een olieprijs van 25 dollar per vat. Mogelijk zal 10 procent van de uitgaven moeten worden gesneden, meldt persbureau Spoetnik. Minister van Economische Zaken Aleksej Oeljoekajev zei vorige week dat hij verwacht dat de olieprijs „decennia” laag zal blijven.

En ook premier Dmitri Medvedev meldde afgelopen week dat Rusland niet langer kan interen op zijn reserves en zich moet voorbereiden op nog „slechtere scenario’s” dan in 2015. (NRC)