Rapport: 62 rijksten bezitten evenveel als armste 3,6 miljard

Vijf jaar geleden waren het nog de 388 rijksten die evenveel bezaten als de armste helft.

Een bedelaar in een rijke wijk in Madrid.
Een bedelaar in een rijke wijk in Madrid. Foto Gerard Julien / AFP

De kloof tussen de allerrijksten en de rest van de wereld groeit, en doet dat in een hoger tempo dan verwacht. De 62 meest vermogende mensen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking - goed voor ongeveer 3,6 miljard mensen. Dat blijkt volgens Oxfam Novib uit het rapport An Economy for the 1%.

Het vermogen van de armste helft is sinds 2010 met 41 procent (1.000 miljard dollar) afgenomen, terwijl het vermogen van de rijkste 62 mensen met meer dan 500 miljard dollar is toegenomen. Vijf jaar geleden waren het nog de 388 rijksten die evenveel bezaten als de armste helft. Twee jaar geleden waren het de 85 rijkste mensen die bij elkaar evenveel hadden als de 3,5 miljard armsten.

De kloof tussen de meest vermogenden en de rest van de wereld is afgelopen jaar ook sneller gegroeid dan gedacht. Oxfam Novib voorspelde in het rapport van vorig jaar dat de rijkste 1 procent in de loop van 2016 meer zou bezitten dan de rest van de wereld. Die voorspelling kwam in 2015 al uit.

Miljarden in belastingparadijzen

Oxfam Novib brengt jaarlijks net voor aanvang van het World Economic Forum in Davos een rapport uit over de verschillen tussen arm en rijk in de wereld. De bijeenkomst, waarbij bedrijfstop en toppolitici samenkomen, begint woensdag. Ook non-gouvernementele organisaties, kunstenaars, investeerders, academici en uitvinders en ‘Young Global Leaders’ maken hun opwachting.

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib wijt de groeiende ongelijkheid aan “het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven”. Volgens het rapport worden miljarden aan privévermogen - naar schatting 7.600 miljard dollar - ondergebracht in belastingparadijzen. Voor Afrika zou het gaan om 30 procent van al het vermogen. Als dit bij belastingdiensten zou worden aangegeven, zou dit jaarlijks zo’n 14 miljard dollar aan belastingopbrengsten opleveren. Karimi:

“Regeringsleiders moeten politieke moed tonen en een einde maken aan de kwalijke rol van belastingparadijzen. Ook via Nederland kunnen bedrijven op grote schaal belasting ontwijken. Nederland moet met andere landen samenwerken en een einde maken aan belastingparadijzen.”

Ruimtelijke segregatie

In september vorig jaar bleek uit een internationale vergelijkende studie dat in alle hoofdsteden van Europa arm en rijk steeds verder uit elkaar gaan wonen. Dat de ruimtelijke segregatie van inkomensgroepen in steden toeneemt, schreven de onderzoekers toe aan toenemende sociale ongelijkheid en terugtredende overheden. Madrid en Milaan bleken het meest gesegregeerd.

Het rapport van Oxfam Novib: