Popprijs zonder bierdouche

Foto Andreas Terlaak

GRONINGEN. New Wave heeft de Popprijs 2015 gewonnen. De prijs werd zaterdag uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. In het jonge hiphopcollectief zitten onder anderen de rappers Ronnie Flex (links vooraan op de foto, met kettingen) en Lil’ Kleine (niet in beeld), bekend van de hit ‘Drank en Drugs’.

De jury van de Popprijs was met name onder de indruk van het bereik dat gelegenheidsformatie het afgelopen jaar heeft gehad. Hun album was het meest gestreamde album van 2015 op Spotify en de tracks op YouTube hebben bij elkaar 80 miljoen hits.

Toch was de prijsuitreiking minder feestelijk dan andere jaren. Tijdens het optreden liep de zaal langzaam leeg. Critici vinden de muziek en de act te licht voor een Popprijswinnaar. De prijs werd in het verleden bijvoorbeeld gewonnen door De Dijk, Marco Borsato, The Nits – artiesten met een lange staat van dienst.

Overigens was er dit jaar geen sprake van de traditionele bierdouche. De organisatie had vooraf aangekondigd een einde te maken aan dat gebruik. Drankjes waren tijdens de uitreiking niet toegestaan in de zaal. De bierdouche was oorspronkelijk een protest van een zaal die in 1994 vond dat 2Unlimited niet had moeten winnen.