Twaalfde eindzege ‘Monsieur Dakar’

De Nederlandse vrachtwagenchauffeur Gerard de Rooy (35) heeft met zijn Iveco de Dakar Rally gewonnen. Ook in 2012 was hij de snelste in de woestijnrally in Zuid-Amerika. Hij droeg de zege op aan Jurgen Damen, zijn Belgische navigator die vorig jaar om het leven kwam bij een rallyongeval in Qatar. Eind vorige week had De Rooy diens as uitgestrooid in de woestijn. De dertiende en laatste etappe werd zaterdag in Rosario gewonnen door de Nederlander Hans Stacey. Bij de auto’s behaalde de Fransman Stéphane Peterhansel (50) (foto onder, in Bolivia, halverwege ‘Dakar’) zijn twaalfde eindzege, in een Peugeot. ‘Monsieur Dakar’ won de zesde keer het klassement bij de auto’s. Net zo vaak schreef hij het motorklassement op zijn naam. Beste motorrijder was nu de Australiër Toby Price (28), op een KTM.