Pakistan heft na drie jaar blokkade YouTube op

De videosite werd geblokkeerd omdat die in 2012 de trailer van een omstreden anti-islamfilm toonde.

Foto: Koen Suyk / ANP

De bevolking van Pakistan kan na drie jaar weer terecht op een lokale versie van videosite YouTube. De regering van het islamitische land heft de blokkade van YouTube na drie jaar op, nu er afspraken zijn gemaakt over wat voor beelden er getoond worden. Dat meldt persbureau AP.

De Pakistaanse Autoriteit voor Telecommunicatie liet weten dat maandag alle instructies zijn doorgegeven en dat de site weer te bezoeken is. YouTube is dus weer bereikbaar, maar moet wel toegeven aan een landenfilter dat op inhoud bepaalde beelden van de site weert.

Innocence of Muslims

YouTube werd in september 2012 geblokkeerd via een rechterlijk besluit, omdat het een trailer toonde van de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims. Volgens veel moslims werd de profeet Mohammed in de film op een ontoelaatbare manier afgebeeld. Het uitbrengen van de trailer leidde tot gewelddadige demonstraties in verschillende islamitische landen; in totaal vielen daarbij acht doden.

Een van die doden viel in Pakistan tijdens grootschalige protesten. Een minister loofde een dag later op eigen titel een beloning uit van 100.000 dollar voor degene die de filmmaker zou vermoorden.