In beeld

Verdoofd en verhuisd

Illegale houtkap en bosbranden bedreigen het leefgebied van de orang-oetans op Kalimantan. Na de heftige bosbranden van oktober en november, vonden natuurbeschermers van de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) twee dode orang-oetans langs de Mangkutub-rivier. De natuurorganisatie nam toen een ingrijpend besluit: alle orang-oetans in het gebied moesten worden gevangen en 80 kilometer verderop weer worden uitgezet. Ze trokken de jungle in met verdovingspijlen en namen de orang-oetans mee, op hun rug.
Leden van de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) speuren de boomtoppen af langs de Mangkutub-rivier. De mensapen zijn daar door bosbranden bij elkaar gedreven in een dun streepje bos. Het team vertelde de Jakarta Post dat ze elke 10 minuten een orang zagen.
AP/Dita Alangkara
Naas bosbranden vormt ook illegale houtkap een bedreiging voor de orang-oetans langs de Mangkutub. De reddingsoperatie van BOSF begon op 7 november. Sindsdien heeft de organisatie al 39 orang-oetans gevangen en verplaatst.
AP/Dita Alangkara
Het team, dat onder andere uit boswachters en dierenartsen bestaat, gebruikt verdovingspijlen om de orang-oetans te verdoven.
AP/Dita Alangkara
Tony Setiono legt aan om een orang-oetan te verdoven. Zijn team staat intussen klaar met een net om de getroffen orang-oetan op te vangen.
AP/Dita Alangkara
Deze verdoofde orang-oetan wordt aan een kort medisch onderzoek onderworpen. Medewerkers van de BOSF meten temperatuur, nemen een bloedmonster en implanteren een onderhuidse chip.
AP/Dita Alangkara
De tanden van orang-oetan geven een idee van hoe oud het dier is. Een orang-oetan begint zijn melktanden te wisselen als hij 3 à 4 jaar oud is.
AP/Dita Alangkara
Dit orang-oetanjong werd samen met haar moeder verplaatst. De BOSF verplaatste in totaal 25 volwassen orangs en 14 jonkies.
AP/Dita Alangkara
De veenmoerassen en het regenwoud van Kalimantan zijn onherbergzaam. Dit is de efficiëntste manier om een gedrogeerde orang-oetan te transporteren: op de rug.
AP/Dita Alangkara
De natuurbeschermers van BOSF brengen de orang-oetans naar een bos bij de Mantangai-rivier, dichtbij het basiskamp van het BOSF.
AP/Dita Alangkara