Opinie

Seksistische kroegpraat Cojones legt het af tegen Lubach

Sanne Wallis de Vries als Bowiefan in Cojones.
Sanne Wallis de Vries als Bowiefan in Cojones.

Ze durven het toch maar allemaal te zeggen, die mannen van Cojones, het satirische VARA-programma waarvan je de titel vet Hollands hoort uit te spreken.

Martijn Koning: „Bram Moszkowicz deed een diepte-interview tussen de benen van Eva Jinek.” En centrale presentator Erik van Muiswinkel: „Zolang Anouk vruchtbaar is blijven er mensen met een kleurtje bijkomen.”

Ja, na zo’n weekje met veel aandacht voor geweld tegen vrouwen is het toch goed dat er mensen zijn die niet terugschrikken voor het benoemen van de echte problemen. Toegegeven: het zijn de slechtste grappen van de week, maar in de vorige editie zaten er zo nog wel een paar.

Daar staat af en toe iets leuks tegenover, zoals de zogeheten spit battles (dit keer tussen Ronaldo en Lionel Messi) en een hilarisch optreden van Sanne Wallis de Vries, als fan van David Bowie die wordt gevoxpopt. Geschminkt en gekapt als de zanger op de hoes van Aladdin Sane antwoordt ze op de vraag wat ze van Bowie heeft meegekregen: „Hij inspireert toch om je unieke zelf te zijn.”

 

De actuele satire, het blijft een lastig genre, dat vooralsnog alleen Zondag met Lubach (VPRO) op vrij constant niveau lijkt te beheersen. Het ook zonder hyperbolen al geestige ontslag van Moszkowicz als beoogd lijsttrekker van een splinterpartij kun je ook geraffineerd behandelen. Arjen Lubach persifleerde Jeroen Pauws rubriek Vijf Jaar Later (NTR) door zogenaamd in 2011 Moskowicz te interviewen voor Vijf Jaar Eerder en hem commentaar te laten leveren op al het onheil dat hem te wachten stond. Dat vereist heel wat knip- en plakwerk uit bestaande uitzendingen maar er is materiaal genoeg.

Bijna alle items in de aflevering van deze week waren heel goed. De eerste geslaagde grap over de nieuwe Kamervoorzitter Khadija Arib was een Lubachiaanse analyse van haar mededeling dat ze slechter Engels sprak dan Frans Timmermans, maar beter dan Louis van Gaal: „Dat geldt voor iedereen. Zelfs deze pen spreekt beter Engels dan Van Gaal en slechter dan Timmermans.”

Ik moet weer lachen als ik denk aan de sketch Vriendjespolitiek over de politieke situatie bij onze Poolse vrienden. Niet alleen werd er dankbaar ingehakt op de enormiteiten van de nieuwe regering, maar ook gegniffeld over de namen van de winnende PiS en de verliezende PO: „De derde partij van het land heet Kukiz”.

En als klap op de vuurpijl verscheen naast de desk van Lubach een projectie op kabouterformaat van Chris Zegers, presentator van 3 op Reis (BNN). Elke keer als de naam van een land viel, popte Zegers op en debiteerde triviale wetenswaardigheden, eindigend met: „Ik moet er vandoor, mojitos drinken met de locals.”

Goeie satire pakt ook de eigen zender en vrienden aan, in alle armzaligheid. Werkt veel beter dan seksistische en racistische kroegpraat vermommen als humor.