Olieprijs zakt verder door opheffen sancties Iran

De prijs van een vat Noordzee-olie zakte kort onder de 28 dollar per vat, het laagste niveau sinds november 2003.

Een voetganger loopt langs een bord met beurskoersen in Tokio.
Een voetganger loopt langs een bord met beurskoersen in Tokio. Foto Yuya Shino / Reuters

De olieprijs brak de afgelopen weken al laagterecord na laagterecord en daalt ook maandag weer verder. De prijs van een vat Noordzeeolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zakte kort onder de 28 dollar, meldt Bloomberg. Sinds november 2003 was de prijs van zogeheten Brent-olie niet meer zo laag. Rond negen uur ‘s ochtends was de prijs zo’n 2,6 procent gedaald.

De nieuwe prijsdaling heeft te maken met het opheffen van de economische sancties tegen Iran. Daardoor mag Iran weer zoveel olie exporteren als het wil en komen er 500.000 vaten extra bij op de internationale oliemarkt. De verwachting van dat nieuws zorgde er al voor dat de prijs onder de 30 dollar zakte.

Dalende beurzen

De Aziatische beurzen reageren slecht op het nieuws. Zondag zakten de beurzen in de Golfstaten al flink, maandag volgden de grote Aziatische beurzen. De beurs van Tokio sloot uiteindelijk ruim een procent lager, na 2,8 procent in de min te zijn geopend. De belangrijkste index van de beurs in Moskou zakte bijna 3 procent. In Hong Kong daalde de beurs net als in Japan een ruime procent.

Een aantal Europese beurzen openden licht in de plus: de AEX 0,4 procent, de beurzen in Parijs en Frankfurt 0,3 procent. De beurs in Londen verloor bij opening 0,06 procent.

Ondanks de dalende olieprijzen, gaf de Saoedische olieminister Ali al-Naimi dit weekend aan optimistisch te blijven. Hij denkt dat de prijs weer gaat stijgen: “Dat zal alleen wat tijd kosten.”