Opinie

Oerwoudgeluiden

De kersverse stand-up interviewer Maxim Hartman vloog er namens de NOS maar meteen vol in tegen ADO-speler Vito Wormgoor. „Vito, wat vind je ervan als journalisten voetballers een beetje dommig vinden?”

„Zit misschien wel een kern van waarheid in, toch?” zei Wormgoor.

„Je vindt jezelf ook niet heel slim?”

Speler giechelt. Schnitt!

De toon was gezet. Vito Wormgoor zweette zich door het interview heen. Hij kreeg zelfs zakdoekjes aangereikt om zijn voorhoofd te wissen. Maxim deed aan Vito voor hoe je op het veld moest staan. „Wie zijn ze dan, Ajax: zo moet je erin stappen. Wie zijn ze dan!”

Dat was vrijdagavond.

Zondag speelde Ajax tegen ADO. Die wedstrijd staat te boek als een ‘hete’ confrontatie. Het Haagse publiek heeft nooit trek in de Amsterdammers en jent ze, zo vaak als mogelijk. Uit het felste vak kwamen zondag oerwoudgeluiden voor een zwarte Ajax-speler, Riechedly Bazoer.

De Ajacied stapte in de eerste helft op de scheidsrechter af om zijn beklag te doen. De stadionspeaker riep om dat de kwetsende spreekkoren moesten ophouden. Maar het hield niet op. Nóg een keer moest de speaker het groepje ADO-fans toespreken. Het hielp maar half.

Naderhand buitelde iedereen over elkaar heen. Dit kon toch niet. Schande. Er werd gezwaaid met een protocol. Een onderzoek door de aanklager. De KNVB ging zich erover buigen.

Feit blijft dat de wedstrijd niet werd gestaakt; er heerst kennelijk angst om direct op te treden.

Daar zijn echte mannen voor nodig.

Kom ik toch weer uit bij Maxim Hartman.

Zelf heb ik weleens samengespeeld met Maxim. Hij speelde in het centrum van de verdediging, ik op het middenveld. Hartman is niet de beste voetballer. Dat vindt hij zelf ook. Maar, zoals dat in voetbaltermen heet: hij staat zijn mannetje.

De harde tackle was het meest gevreesde wapen van Hartman. Een wonder dat botbreuken uitbleven. Zelf krabbelde Hartman na zo’n actie gewoon weer op, met zijn voetbalbroekje opgekruld tussen kruis en billen. Dat broekje trok hij met een wijsvinger weer naar beneden, over de schaafwonden heen.

Niet zeuren. Hard, mannelijk spel.

Maxim is vast geliefd bij ADO-supporters en ook niet vies van een foute opmerking. Hij moet de schreeuwers meteen kunnen aanpakken. Het plan: bij oerwoudgeluiden de wedstrijd stilleggen en Maxim in bomberjack en met microfoon de tribune op sturen.

Absurdisme als remedie.

‘Ja, nou heb je geen grote bek meer, hè. Kon je niks beters verzinnen? Je hebt nog minder hersens dan die Vito Wormgoor van jullie, joh. Zie je niet dat er ook zwarte spelers bij ADO rondlopen? Mankeer je wat aan je ogen of zo?’

Lik op stuk, heet dat.