‘Nieuwe industriële revolutie gaat vijf miljoen banen kosten’

De komende vijf jaar verdwijnen er netto zo’n vijf miljoen banen, staat in een rapport van denktank World Economic Forum.

Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT

De komende vijf jaar verdwijnen er netto zo’n vijf miljoen banen wereldwijd. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van denktank World Economic Forum. Door ‘de nieuwe industriële revolutie’, onder meer nieuwe toepassingen van robots en kunstmatige intelligentie die in bepaalde functies menselijke arbeid kunnen overnemen, zullen er in totaal zo’n 7,1 miljoen banen verloren gaan. Dat terwijl er ongeveer 2,1 miljoen nieuwe banen gecreëerd worden door nieuwe technologieën.

Vrouwen extra kwetsbaar

Het rapport is gebaseerd op onderzoek in vijftien verschillende landen, waaronder Japan, Duitsland en de Verenigde Staten. Vooral in de zorg, de energiesector en de financiële sector gaan veel meer banen verdwijnen dan er bij komen, is de verwachting. In de IT-sector en de wiskunde komen er juist banen bij. Omdat vrouwen in deze sectoren vaak ondervertegenwoordigd zijn, verwachten de onderzoekers dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor banenverlies dan mannen.

Vanaf dinsdag begint in het Zwitserse Davos de jaarlijkse vergadering van het World Economic Forum, waar 2.500 toppolitici en directeuren van grote bedrijven gaan vergaderen over het onderwerp.