Netflix gaat wat doen aan ‘grijskijkers’

Foto AFP PHOTO / ROBYN BECK

Online videodienst Netflix staat niet langer toe dat klanten naar buitenlands Netflix-aanbod kijken. Netflix, dat in Nederland in zo’n anderhalf miljoen huishoudens bekeken wordt, gaat grijskijkers blokkeren die via een omweggetje toegang krijgen tot het veel ruimere Netflix-aanbod uit de VS.

Ook al ziet het rode Netflix-logo er in elk land identiek uit, het aanbod loopt sterk uiteen. In elke regio moet Netflix aparte licenties afsluiten voor bijna elke serie en film - allemaal voor een beperkte tijd. Zelfs het aantal seizoenen van een serie kan per land verschillen.

In de VS is de Netflix-videotheek veel groter dan in Nederland. Volgens schattingen bood Netflix in september 2015 in de VS 6.400 titels aan, in Nederland amper 1.900.

Unblockers

Veel Netflix-klanten gebruiken een trucje waardoor het lijkt alsof ze via een Amerikaanse computer inloggen. Netflix gaat deze zogeheten VPN-diensten (van virtual private network) of ‘unblockers’ actief weren, maakte het bedrijf vorige week bekend. Er is inmiddels een kleine Netflix-economie gegroeid van VPN-aanbieders die toegang tot de complete Netflix-bibliotheek beloven (in totaal meer dan 13.000 titels),

Door de sluiproute naar de Amerikaanse tv-dienst af te sluiten hoopt Netflix meer klanten te trekken in nieuwe regio’s. Netflix wil zijn videodienst wereldwijd beschikbaar stellen, in 190 landen in plaats van de huidige 60 landen. De huidige grijskijkers moeten echte klanten worden in hun eigen land.

Dit jaar geeft Netflix 6 miljard dollar uit aan tv- en film-licenties. Alleen voor (zelfgeproduceerde ) series waarvan Netflix zelf de rechten beheert, geldt dat ze in alle Netflix-regio’s tegelijk toegankelijk kunnen zijn. De videodienst schroeft het aantal eigen producties op dit jaar, tot ruim dertig tv-series en twintig films en documentaires.

Netflix heeft last van meer soorten grijskijkers, zoals klanten die hun logingegevens delen met huisgenoten of buren. Daar wordt vooralsnog geen stokje voor gestoken.