Met kraag niets te vatten

Wereldwijd richten huiskatten een slachting aan onder vogels. Ze besmeuren het interieur met naar huis gebrachte prooien. Onvrede daarover heeft in de VS geleid tot de uitvinding van de ‘Birdbesafe® collar’. Die moet voorkomen dat vogels zich laten pakken, door de kat beter zichtbaar te maken. Het is een rembrandteske kraag – niet wit, maar met warrig verspringende kleuren.

Dit wérkt. De score aan gevangen prooien loopt dramatisch terug: gemiddeld negentienmaal minder (Global Ecology and Conservation, 2015). Het langetermijneffect is nog beter, zij het misschien niet voor de kat.

De nieuwe vondst is veel beter dan het belletje. Die halveren aanvankelijk het vangsucces. Maar daarna is de kat zo handig zijn jachttechniek aan te passen. Met zo min mogelijk beweging tot de fatale sprong.

Kitscherig kleurig en intens geurig – de kat zal nooit meer dezelfde zijn. Kattenbezitters die gesteld zijn op esthetiek kunnen hoopvol aan één alternatief denken. Veel vogels zien ultraviolet er in het spectrum uitspringen. Wij niet. Probeer dat eens.

    • Frans van der Helm