Medicijnen steeds vaker niet meteen leverbaar

In vijf jaar tijd is het aantal keren dat een medicijn tijdelijk niet beschikbaar was grofweg verviervoudigd.

Antibiotica tabletten, die worden ingezet tegen infecties door bacteriën.
Antibiotica tabletten, die worden ingezet tegen infecties door bacteriën. Foto Lex van Lieshout / ANP

Steeds meer medicijnen zijn korte of lange tijd niet leverbaar. In 2015 was aan 625 middelen enige tijd een tekort, zo schrijft apothekersorganisatie KNMP maandag op haar website. Het aantal keren dat een medicijn niet beschikbaar was, lag daarmee vier keer hoger dan in 2010.

Ten opzichte van 2014 is het aantal tekorten met ongeveer 20 procent gestegen, zo concludeert de apothekersorganisatie. Een jaar eerder was zelfs sprake van een stijging van zo’n 25 procent. De KNMP houdt sinds 2013 bij welke medicijnen er twee weken of langer niet beschikbaar zijn bij de fabrikant, zo stelt de NOS.

Antibiotica vaak niet beschikbaar

Volgens voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP waren er vorig jaar vooral problemen met antibiotica. Een zorgwekkende ontwikkeling, aldus de apothekersorganisatie, omdat de kans op resistentie tegen de infectiebestrijdende medicijnen daarmee toeneemt. Hij zegt:

“Als [antibiotica, red] nodig is, starten we het liefst met een stof die alleen werkt tegen de bacterie die de infectie veroorzaakt. Indien een dergelijk middel niet leverbaar is, krijgt de patiënt noodgedwongen een antibiotica die op meer soorten aanslaat. Bacteriën worden hierdoor sneller ongevoelig.”

Dat geneesmiddelen tijdelijk niet beschikbaar zijn, komt volgens de apothekersorganisatie in veel gevallen door problemen met de productie of door meer vraag bij klanten. In zo’n geval “lost de apotheker het meestal op voor de patiënt”, aldus Klein Nulent. “Maar je moet er niet aan denken dat het misgaat.”

‘Meld een tekort eerder’

Om tekorten te voorkomen pleit de KNMP onder meer voor een vroege meldplicht voor fabrikanten, zodat apothekers naar een alternatief kunnen zoeken. Ook Nefarma, brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven, wil dat er eerder wordt gecommuniceerd over tekorten, zo meldt de organisatie in een verklaring.

De waarschuwing van de KNMP komt een paar dagen na berichten over een tekort aan het medicijn Thyrax Duotab, dat wordt ingezet bij een traag werkende schildklier. Reden voor die geringe beschikbaarheid was een tijdelijke productiestop: de fabrikant gaat verhuizen en kan daardoor tijdelijk niet produceren.