Marokko arresteert Belg die direct verbonden is aan aanslagen Parijs

De naam van de verdachte is nog niet vrijgegeven.

Een roos in een kogelgat in een raam van Cafe Bonne Bierre in de Rue du Faubourg du Temple, na de aanslagen in Parijs.
Een roos in een kogelgat in een raam van Cafe Bonne Bierre in de Rue du Faubourg du Temple, na de aanslagen in Parijs. Bart Maat / ANP

Marokkaanse opsporingsdiensten hebben een Belg van Marokkaanse afkomst gearresteerd, die een “directe link heeft tot de aanslagen in Parijs” op 13 november. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van de Marokkaanse overheid.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat de terreurverdachte in Mohammedia (nabij de stad Casablanca) is gearresteerd. Hij heeft volgens de verklaring door Turkije, Duitsland, Nederland en België gereisd voordat hij in Marokko arriveerde.

De man was met een van de zelfmoordterroristen van de aanslagen in Parijs naar Syrië gereisd. Hij had daar bij de militante beweging al-Nusra gevochten. In die tijd had hij verder banden opgebouwd met IS-leden, “waaronder het meesterbrein achter de aanslagen”. Abdelhamid Abaaoud wordt door velen beschouwd als de architect van de terreuraanslag. De 26-jarige vond na de aanslagen de dood tijdens een grote politieoperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Initialen

In de verklaring werd de naam van de terreurverdachte niet genoemd, maar waren wel de Arabische initialen te lezen. Volgens persbureau AP zijn deze te vertalen naar G.A. of J.A..

Van Salah Abdeslam, één van de hoofdverdachten van de aanslagen, doken vorige week nog videobeelden op. Daarop is de voortvluchtige Abdeslam de ochtend na de aanslagen bij een benzinepomp aan de Belgische grens te zien. Abdeslam is in België geboren, maar heeft een Frans paspoort.

130 mensen kwamen om

Door de aanslagen in concertzaal Bataclan en bij terrassen en een voetbalstadion kwamen tijdens de aanslagen in november 130 mensen om het leven.