Rotterdam geef leraar welkomstpremie van 5.000 euro

foto ANP

Ben je docent scheikunde en wil je komend schooljaar komen lesgeven in Rotterdam? Dan krijg je een welkomstpremie van 5.000 euro. De welkomstpremie moet, samen met extra opleidingsmogelijkheden, meer docenten naar de stad trekken. Rotterdam kampt al jaren met een lerarentekort, vooral bij exacte vakken.

Rotterdam presenteerde maandagochtend het actieplan ‘Rotterdamse Leraren CAO’ (Rotterdam-eigen Complementaire Arbeidsafspraken). De stad gaat jaarlijks drie miljoen euro investeren om meer goede leraren aan te trekken. In het basisonderwijs heeft Rotterdam vooral een tekort aan docenten met een academische opleiding, in het voortgezet onderwijs gaat het met name om docenten wiskunde en scheikunde. Landelijk is 15 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs onbevoegd, in Rotterdam is dat 20 procent.

Naast de welkomstpremie gaat Rotterdam leraren meer opleidingsmogelijkheden bieden. Zo komt er een Rotterdamse Lerarenbeurs, waarmee docenten een opleiding of cursus kunnen volgen, bijvoorbeeld voor een stage of persoonlijke coaching. Alle leraren op Rotterdamse basisscholen en middelbare scholen kunnen zo'n beurs van maximaal 2000 euro aanvragen. Verder krijgen docenten, pedagogisch medewerkers, onderwijsassistenten en conciërges een Rotterdampas, die korting geeft op musea en het openbaar vervoer. Op die manier wil de gemeente „hen uitnodigen om meer van de stad te ontdekken”. Ten slotte biedt Rotterdam „de dertig meest ambitieuze leraren” vanaf september de Erasmus Excellentie Leergang aan, een verdiepingstraject op het niveau van een masterstudie.

Dat Rotterdam met het plan mogelijk leraren uit andere gemeenten wegtrekt, erkent onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA). Maar hij verwacht begrip vanwege de penibele situatie waarin zijn stad zit. „Andere steden zien ook dat de opdracht voor het onderwijs in Rotterdam het grootst is. Ik ga ervan uit dat ze het ons niet misgunnen dat we onorthodoxe maatregelen nemen om de beste leraren binnen te halen”, zei hij tegen RTV Rijnmond. (NRC)